Revista presei centrale, 16 iunie
Articole din România Liberă, Jurnalul Naţional, Gândul, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 16 Iunie 2010, 08:02
Ziarele zilei au urmărit dezbaterile de ieri pe moţiunea de cenzură şi protestele de la porţile Parlamentului.
"Victorie fără glorie. Guvernul a scăpat. Dar România?" - titrează România Liberă.
Premierul are la dispoziţie mai puţin de 13 zile să asigure FMI că tăierile de pensii şi salarii convenite vor fi aplicate la timp.
Jurnalul Naţional : "Bucureşti, 40 de grade Celsius. Boc rezistă". Guvernul care taie pensiile şi salariile românilor, salvat la vot de opt bile.
"Boc, la doar opt voturi de demitere" - scrie şi Gândul. Moţiunea de cenzură a picat. Doi miniştri importanţi ai Cabinetului au declarat pentru ziarul de la Bucureşti că remanierea este iminentă.
Astăzi, la Guvern, are loc tăierea din eşalonul doi, aspect pe care pune accentul şi Evenimentul Zilei : "Emil Boc rămâne în funcţie, pleacă secretari de stat". Aceştia vor fi primii sacrificaţi după moţiune, reduşi la doi pe minister.
Ziarul Adevărul alocă articolul de deschidere al ediţiei de astăzi altor persoane bine situate : şefii instituţiilor publice ameninţaţi cu concedierea se îmbolnăvesc subit şi stau acasă luni în şir pe banii statului. "Boala lor e funcţia" - consideră Adevărul, care prezintă mai multe cazuri de acest fel.
Şefa Casei de Asigurări de Sănătate de la nici nu contează ce judeţ, de pildă, a acumulat nouă luni de concediu medical de când a aflat că va fi schimbată. Boala nu i-ar fi permis să stea mult în picioare sau pe scaun, dar pacienta a fost văzută luna trecută... la terasă, cu prietenii.
Revenind însă, la moţiunea de ieri, ziarele scriu astăzi şi despre acţiunea sindicală care a însoţit, dinafara Parlamentului, dezbaterile dinăuntru.
Gândul: "Din protestul masiv anunţat de săptămâni bune, dincolo de un foc de paie, o butaforie cu ţepe şi dansul "Ku Klux Klanului roşu" la porţile Parlamentului, nu a rămas mare lucru". Ministrul Vlădescu a privit acţiunea de după perdea şi a comentat râzând : "Nu mi se par mulţi..."
Este şi opinia ziarului Evenimentul Zilei, care a văzut la porţile Parlamentului doar vreo câteva mii de oameni, şi asta în momentele de vârf.
Mii care devin, în Jurnalul Naţional, 15.000 de protestari, veniţi la Parlament în ceea ce ziarul numeşte "ziua revoltei la Palat" pentru a-şi striga sărăcia şi nevoile.