Revista presei centrale, 16 aprilie
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă, Azi şi Gândul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 16 Aprilie 2010, 07:34
Pentru că drumurile sau mai exact starea proastă şi absenţa lor în unele zone ale ţării au devenit de mult o preocupare naţională, România liberă publică astăzi un amplu interviu cu ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.
Tot ce se ştie despre rezilierea contractului de concesiune a autostrăzii A3, Comarnic - Braşov, de către consorţiul franco-grec Vinci-Aktor, este că acesta nu ar fi găsit bani pe piaţa internaţională pentru a începe construcţia. 90 de zile de la semnarea contractului în care francezii puteau rezilia contractul fără penalităţi.
Au făcut-o în a 89-a zi.
Acum trebuie reluată toată procedura de la început. Românii care stau ore în şir pe DN1 în coloană ar trebui să se consoleze cu ideea că data viitoare ministrul Berceanu le va oferi o autostradă minune, în urma învăşămintelor şi experienţelor plătite din bani publici.
"Singurul lucru de care îmi pare foarte rău este că primul parteneriat public-privat a picat într-o perioadă de criză economică în care ei nu au mai putut să ducă povara", spune Radu Berceanu.
"Fără să vrea, PD-L a contribuit, în Senat, la creşterea punctului de pensie. Ministrul Muncii se opune vehement", scrie Gândul.
Opoziţia a reuşit, ieri, să treacă de Comisia de muncă a Senatului un amendament prin care punctul de pensie creşte la 45% de la 39,9%, cât este în prezent.
Prevederea a fost semnată şi de un parlamentar PD-L. Victoria lor nu este însă definitivă: prevederea trebuie să primească şi votul plenului.
Ministrul Muncii a spus că "nicăieri în lume" pensiile nu se calculează raportat la salariu, decât în momentul ieşirii la pensie.
Potrivit lui Şeitan, pensiile nu vor scădea prin introducerea modalităţi de calcul din legea nouă, deoarece vor fi mereu calculate în raport cu rata inflaţiei, astfel că nu se va reduce puterea de cumpărare a banilor de care vor beneficia pensionarii.
"Averile demnitarilor scapă de control. Judecătorii Curţii Constituţionale au suprimat cele mai importante atribuţii ale Agenţiei Naţionale de Integritate", titrează Evenimentul Zilei pe prima pagină.
Agenţia nu mai poate sesiza organele de urmărire penală în privinţa unor neconcordanţe din declaraţiile de avere ale demnitarilor, iar documentele nu mai au caracter public.
Decizia Curţii vine în contextul în care, potrivit unor informaţii neoficiale, de câteva săptămâni inspectorii agenţiei verificau averile tuturor judecătorilor constituţionalişti în urma unei sesizări anonime" - precizează ziarul.
Tot Evenimentul Zilei scrie că Poliţia rutieră a reţinut, ieri, în numai câteva ore peste 700 de permise auto de la şoferii care nu au acordat prioritate pietonilor.
Această abatere reprezintă una din principalele cauze ale accidentelor auto petrecute în România. 17 persoane au fost ucise pe zebră numai de la începutul anului.
Vestea bună este că numărul accidentelor este în uşoară scădere, datorită înmulţirii controalelor poliţiei rutiere.
În primele trei luni ale acestui an, numărul accidentelor rutiere a scăzut cu 13% faţă de perioada similară a anului trecut.
Numărul persoanelor decedate s-a redus cu 10%, iar al persoanelor rănite grav cu 11%.
În cotidianul Azi găsiţi detalii despre noul regim al concediilor medicale,aprobat recent de guvern.
Autorităţile vor verifica pe teren dacă beneficiarii de concedii medicale se află la domicilii şi au nevoie, într-adevăr, de îngrijiri de specialitate, iar medicii care vor acorda concedii medicale nejustificat vor fi sancţionaţi, a anunţat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Anul trecut, au fost eliberate 2,7 milioane de certificate de concediu medical.
Ministrul susţine că, în urma aplicării noilor măsuri, ar putea fi făcută o economie la buget de circa 142 de milioane de lei până la sfârşitul anului.