Revista editorialelor, 23 aprilie
Editoriale din Gândul, România liberă şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 23 Aprilie 2010, 08:07
Statul de drept este în pericol, odată cu decizia Curţii Constituţionale prin care publicarea averilor demnitarilor pe Internet "încalcă dreptul la viaţă privată" - opinia apare în mai multe editoriale din ziarele zilei.
Smardoiala politică şi constituţională din jurul Agenţiei Naţionale de Integritate s-a soldat, în final, cu un efect neaşteptat - scrie Marius Niţu în Gândul.
Curtea Constituţională a făcut o bucurie politicienilor din toate partidele, tuturor demnitarilor, tuturor funcţionarilor publici, în general tuturor altruiştilor cu lefuri mici, dar bogaţi, care mânuiesc banul public.
Pe scurt, Curtea a luat la mână legea ANI şi a apreciat că declaraţiile de avere publicate pe internet încalcă "dreptul la respectul şi ocrotirea vieţii private".
Aşa e foarte bine : iată că puteţi sta liniştiţi - se adresează Marius Niţu politicienilor, prada nu mai trebuie îngropată!
Redevenind serioşi, aşa nu e deloc foarte bine - afirmă, în Adevărul, Liviu Avram şi argumentează.
Ţări mature democratic, dar şi instituţii precum Parlamentul European sau Comisia Europeană au consacrat publicarea pe internet a declaraţiilor de avere drept principiu solid de transparenţă şi de asumare de responsabilitate - şi nimeni de acolo nu se plânge că i se încalcă intimitatea şi viaţa privată.
Prin urmare, decizia Curţii Constituţionale ne aruncă în afara lumii civilizate şi în preistoria democraţiei româneşti. Definitiv şi general obligatoriu - încheie Liviu Avram.
Ideea apare şi în editorialul lui Cristian Câmpeanu din România Liberă.
Decizia Curţii Constituţionale este actul oficial de deces al statului de drept în România, dacă admitem, desigur, că ar fi fost vreodată viabil în ultimii 20 de ani.
De aceea, prioritatea oricărei modificări a Constituţiei (subiect în discuţie în aceste zile) ar trebui să fie resuscitarea statului de drept.
Or, proiectul avansat de Guvern este o încropeală stângace, făcută prost şi la repezeală, care nu conţine nici una dintre modificările necesare în Justiţie, în administraţie sau în domeniul fiscalităţii.
Pare că PDL a făcut acest proiect în pripă şi fără să ia în seamă raportul comisiei de la Cotroceni, cu un singur scop - consideră Cristian Câmpeanu : să decredibilizeze ideea de reformă constituţională.