Revista editorialelor, 17 mai
Editoriale din Evenimentul zilei, Adevărul, România Liberă şi Gândul.
Articol de Costi Dumăscu, 17 Mai 2010, 08:44
Criza şi şansele pe care le are apelul la solidaritate adresat tuturor pentru depăşirea ei sunt, şi astăzi, subiecte de analiză în editorialele din presa zilei.
Cine spune astăzi că dialogul social se poate purta într-o şedinţă a Consiliului Economic şi Social este ori naiv, ori parte a unei diversiuni - crede editorialistul ziaruluiAdevărul, Ovidiu Nahoi. Marile fracturi sociale ale României sunt prea grave pentru a putea fi vindecate de un preşedinte voluntar şi de o instituţie fantomă. În jurul lor nu are cum să se nască solidaritatea publică necesară în acest moment dificil.
Ioana Lupea, Evenimentul Zilei. Chemarea la sacrificiu, la solidaritate ar fi fost mai uşor de acceptat, iar pierderile personale ale fiecăruia mai uşor de suportat dacă PDL ar fi acţionat fără să ţină cont de interesul propriu, aşa cum le cere astăzi românilor în scopul salvării statului. Mulţi dintre alegătorii lui Traian Băsescu se aşteptau ca acesta şi partidul pe care l-a condus să blocheze drumul nepoţilor risipitori şi clienţilor politici către banii publici.
Numai că liderii PDL au procedat la fel ca predecesorii lor din PSD în multe privinţe - continuă Ioana Lupea. Colonizarea administraţiei centrale şi locale cu purtători de carnete de partid şi favorizarea clientelei politice la contracte de stat sunt două dintre cele mai importante asemănări dintre PDL şi PSD.
În alte două dintre editorialele zilei este analizată ideea reducerii cu 15 procente a tuturor pensiilor, de la cea mai mică la cea mai mare, de la cele meritate la cele obţinute prin falsuri. Este acesta un demers cinic - scrie Marian Sultănoiu în Gândul.
Nu este corect - continuă jurnalistul, ca cel care a muncit în comunism, terorizat de multe ori şi beneficiarul milei sociale la preţ de câteva sute de lei, acum pensionar, să stea alături de torţionarul său de atunci, "binemerituosul" câtorva mii - dacă nu zeci de mii - de lei, după grad şi după nevoi.
În aceeaşi notă compară Dan Cristian Turturică, înRomânia Liberă, pensiile mici cu cele de invaliditate frauduloase. Ziaristul consideră că decizia de a tăia deopotrivă din pensiile şi ajutoarele celor care le merită cu adevărat şi ale celor care le încasează fraudulos se califică printre cele mai aberante măsuri de politică economică şi socială din ultimii 20 de ani.