Revista editorialelor, 16 martie
Editoriale din Gândul, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
16 Martie 2010, 08:23
În editorialul din ROMÂNIA LIBERĂ, Elena Vijulie descrie "Constituţia, între camaşă de forţă şi haină comodă". La 22 noiembrie, jumatatea de naţiune care s-a prezentat la vot s-a pronunţat majoritar pentru desfiinţarea Senatului. Referendumul este expresia libertaţii poporului român, a declarat preşedintele Traian Băsescu în deschiderea consultarilor de la Cotroceni. Mai simplu spus, la referendum, naţiunea reafirmă principiul implicit democraţiei potrivit căruia cetăţenii sunt stăpânii statului şi nu invers şi, deci, cetăţenii sunt cei care trebuie sa hotarască cum să arate şi să se completeze instituţiile statului. Intrebarea care poate pune în mare dificultate corectitudinea oricarui referendum din orice ţară, de pe orice meridian, este însă daca cetaţenii care au mers la scrutin s-au pronunţat în cunoştinţă de cauza şi nu au fost influenţaţi în decizia lor raţională de presiuni de natură politică subiectivă.
În GÂNDUL, Cristian Tudor Popescu vorbeşte de "Preşedintele jucător, antrenorul Naţionalei" Preşedintele Băsescu pare că vrea să se aşeze sub semnul Istoriei. De luni de zile nu a mai intervenit în luptele politice, lasă guvernul Boc să fie mursecat de opoziţie, sindicate şi presă, încearcă să-şi compună o agendă consistentă de politică externă, de interes direct pentru România. Pare că nu mai doreşte să fie un preşedinte jucător, ci antrenorul Naţionalei. În această ipoteză, invitarea grupării "independenţilor" la discuţiile cu reprezentanţii partidelor parlamentare pe tema modificării Constituţiei proba exact contrariul: că dl. Băsescu nu se poate desprinde de bumbăceala politică între partide şi că nu se poate situa la nivelul chestiunilor de interes naţional, aşa cum pretinde.
Iar Ioana Lupea scrie în EVENIMENTUL ZILEI "Campania electorală a început". N-au trecut bine alegerile prezidenţiale, că partidele politice au intrat în campania electorală pentru scrutinul din 2012. Temele au fost fixate - Constituţia şi pericolul maghiar -, tranşeele săpate, alianţele încheiate, atmosfera s-a încordat brusc, iar de pe ecranele televizoarelor a început să curgă în valuri propaganda. Ar fi sănătos pentru societate ca declaraţiile politicienilor din următorii doi ani să fie însoţite de avertismentul „publicitate electorală”. Incapacitatea partidelor de a se ridica deasupra emoţiilor, intereselor conjuncturale şi jocurilor de putere face din revizuirea Constituţiei doar o armă electorală pe care Traian Băsescu a pus-o deja în mâna PDL împotriva PSD şi PNL.