Revista editorialelor, 15 martie
Editoriale din Gândul, Evenimentul Zilei şi Curentul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Martie 2010, 08:25
Marius Niţu face un anunţ în GÂNDUL, citez: "Renunţ la pensie. Unde semnez?" Articolul porneşte de la afirmaţia ministrului Economiei, Adriean Videanu, că cine îşi doreşte pe viitor o pensie mai mare nu trebuie să o mai aştepte de la stat, ci să-şi asume riscul şi să-şi facă o pensie privată. "Până acum mulţi cetăţeni trăiau cu iluzia că, dacă au salariu mare, adică o contribuţie mare, la care se adaugă o vechime completă, vor avea o pensie mare. Fals, zice Videanu şi are dreptate. Sistemul de pensii a fost forţat până a crăpat. Pe de o parte sunt cele 27 de mii de pensii speciale, care mănâncă 18 la sută din banii destinaţi tuturor pensionarilor. Pe de altă parte, este principiul solidarităţii sociale, în condiţiile în care nici jumătate din pensionarii României n-au vechimea integrală. În aceste condiţii, se întreabă mulţi salariaţi, la ce să plătesc 31% din salariu împreună cu angajatorul timp de vreo 45-50 de ani? Să ia statul 20% fără să facă nimic pentru mine, ca taxă pentru speciali şi actualii pensionari şi să-mi lase restul. Mâine aş semna hârtia că renunţ la pensia de stat." - încheie Marius Niţu.
Cu ochii de protestele sindicale de săptămâna aceasta, Tia Şerbănescu, ne anunţă din CURENTUL că "Începe primăvara". "Ultimul bulgăre de zăpadă l-a ţintit pe dl Boc când a ieşit să discute cu pichetul sindical ce contesta legile salarizării şi pensionării unitare: „acel bulgăre l-a conectat pe primul-ministru la revolta oamenilor“ avea să constate la TV un lider sindical. Întrebarea e cine-i conectează şi pe baronii sindicali la realitatea economică fiindcă par să evolueze într-o realitate mediatică şi politică paralelă." - consideră Tia Şerbănescu.
În EVENIMENTUL ZILEI, Mircea Mihăieş analizează diferednul dintre preşedintele Traoan Băsescu şi PDL pe de o parte, şi partidele din opoziţia, pe de altă parte, în legătură cu modificarea Constituţiei şi scrie: "Marea ruptură din societatea românească e cea dintre partide şi cetăţeni. Dispreţul politicianului faţă de cetăţean e, însă, strigător la cer atunci când „alesul” afirmă, neruşinat, că românii nu ştiu ce votează." Declarându-se susţinător al iniţaitivei preşedintelui Băsescu de trecere la un parlament unicameral şi mai puţin numeros decât în prezent, Mircea Mihăieş scrie astfel despre politcienii opozanţi: "În mintea lor, sistemul unicameral e perfect identic cu sistemul unipartidist. Profitând de naivitatea şi neatenţia atotdominatoare în România, au indus ideea că într-un parlament mai mic va intra un singur partid, şi anume, cel sprijinit de Băsescu! Prin urmare, oricine se ridică împotriva sistemului - într-o ţară unde, pe de altă parte, toată lumea e de partea schimbării - e ori trădător, ori prost, ori dictator. " - conchide editorialistul.