Revista editorialelor, 14 aprilie
Articole din Adevărul, Gândul şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 14 Aprilie 2010, 08:04
Cristian Tudor Popescu scrie în GÂNDUL despre diferenţa dintre "Dreptate şi Justiţie". "Cele patru zile de arest plus plimbările în cătuşe prin faţa camerelor TV sunt cât se poate de drepte, mai ales că vor rămâne singura pedeapsă pe care vor fi primit-o respectivii." - apreciază jurnalistul. "Din punctul de vedere al dreptăţii, care în România nu se confundă decât prea rar cu Justiţia, din punct de vedere moral, uman, personajele acestea plus Voicu fac parte din aceeaşi specie: potlogarul postcomunist. Aşa îi văd după ce am citit stenogramele şi i-am ascultat încercând să justifice ce scrie acolo. Prin urmare, trioul de credincioşi ai Justiţiei române şi divine e bucuros că, aşa cum se aşteptau, au scăpat ieftin. În schimb, speranţa românilor că până la urmă în România se va face şi dreptate, nu numai Justiţie, a mai primit o palmă prin aceste arestări avortate. Propun să fie eliberat şi dl. Voicu, înainte de a fi transformat dintr-un marţafoi într-un martir." - încheie Cristian Tudor Popescu.
În ROMÂNIA LIBERĂ, Lucian Davidescu analizează "Soarta naţiunilor mereu îndatorate", cu referire la împrumut de la FMI. "Fără o viziune de dezvoltare şi fără o proiecţie bugetară pentru mai mulţi ani, România a aşteptat întotdeauna soluţiile de la alţii. Felul în care a fost luat şi cheltuit împrumutul de la FMI poate avea drept unică scuză faptul că prăbuşirea economică a fost prea rapidă şi prea dură. Dar nu mai există nici o scuză dacă România va ajunge să încheie mai mult decât un acord simbolic şi să ia un nou împrumut. A avut suficient timp la dispoziţie pentru a-şi face temele. Dacă nu reuşeşte nici de data asta, o aşteaptă soarta naţiunilor mereu îndatorate: servitute perpetuă sau faliment."
Analizând declarţiile recente făcute de preşedintele României într-o dezbatere televizată, Ion M. Ioniţă scrie în ADEVĂRUL: "Ceea ce îl pune pe Traian Băsescu într-o situaţie dificilă este rezultatul deosebit de slab al lui Emil Boc la şefia Guvernului. Aici nu mai este vorba despre dispute politice în care Opoziţia acuză Puterea de toate relele. Este realitatea crudă pe care şeful statului o cunoaşte foarte bine. Consumăm mai mult decât producem, ne îndatorăm vertiginos şi adâncim toate deficitele. Ne aflăm într-un cerc vicios. Emil Boc a făcut prea puţin din ceea ce trebuia să facă, dar a persistat în toate greşelile pe care era dator să le evite. Traian Băsescu ştie că a-l schimba pe Boc ar însemna să aplice o lovitură devastatoare partidului său. A-l lăsa să guverneze în aceeaşi manieră va duce PDL la dezastru în viitoarele alegeri. Ruperea cercului vicios necesită măsuri sociale şi economice curajoase. Guvernul Boc nu le-a pus în aplicare. De ce, Emile? De ce-l mai ţii domnule preşedinte?" - întreabă Ion M. Ioniţă în încheierea editorialului său.