Reuniunea diplomaţiei româneşti
Agenda României în context european şi pregătirea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va deţine în primul semestru din 2019.
Articol de Florin Lepădatu, 30 August 2017, 06:46
Agenda României în context european şi pregătirea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va deţine în primul semestru din 2019, sunt temele care vor capta atenţia participanţilor la Reuniunea diplomaţiei româneşti, care continuă, miercuri, la Bucureşti.
Tot miercuri, şefii misiunilor diplomatice ale României în străinătate vor fi primiţi, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.
Dezbaterile de marţi s-au concentrat pe analiza modului în care ritmul schimbărilor de pe scena globală influenţează relaţiile dintre ţări, după cum relatează Carmen Gavrilă: "Priorităţile concrete ale diplomaţiei române în perioada următoare, aşa cum au fost anunţate de ministrul de externe Teodor Meleşcanu, sunt pregătirea marelui Centenar, pregătirea preşedinţiei române a Uniunii Europene şi candidatura României la un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU şi de membru în OCDE.
În ce priveşte relaţia cu Rusia, Teodor Meleşcanu a explicat că în continuare va fi vorba de o abordare de descurajare, dar şi de dialog, în coordonare cu partenerii euroatlantici.
Teodor Meleşcanu: "România doreşte relaţii bune cu Rusia, cu două premise esenţiale: respect reciproc şi respectarea normelor şi principiilor dreptului internaţional.
Câtă vreme dreptul internaţional este încălcat prin acţiunile Rusiei, vom sprijini pe mai departe politica de sancţiuni a Uniunii Europene."
Diplomaţia economică pare să fie un subiect care domină reuniunea diplomaţiei în acest an.
Mai ales preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a insistat pe acest aspect.
Liviu Dragnea: "Diplomaţia poate genera contracte comerciale, poate atrage investitori, poate facilita acorduri bilaterale, poate deschide pieţe, poate sprijini companii româneşti, poate găsi giganţi financiari interesaţi de acest colţ de lume."
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a insistat pe tema securităţii.
El a spus că o naţiune, cu cât e mai dezvoltată şi mai înarmată, cu atât influenţa sa în politica internaţională este mai mare.
Călin Popescu-Tăriceanu: "Securitatea nu este doar o chestiune de înzestrare şi cooperare strategică şi militară, ci poate, în primul rând, una de consolidare şi de promovare a democraţiei.
Principalul duşman al securităţii, fie aceasta regională, ori mondială, este guvernarea autoritară."