Reuniunea Adunării Parlamentare NATO de la Bucureşti
România trebuie să fie membră a Spaţiului Schengen de liberă circulaţie ca să fie posibilă o mai rapidă şi mai uşoară deplasare a trupelor NATO în Europa în caz de conflict
Articol de Carmen Gavrilă, 08 Octombrie 2017, 00:05
România trebuie să fie membră a Spaţiului Schengen de liberă circulaţie ca să fie posibilă o mai rapidă şi mai uşoară deplasare a trupelor NATO în Europa în caz de conflict, a declarat ieri, la Adunarea Parlamentară NATO, care se desfăşoară la Bucureşti, ministrul român al Apărării, Mihai Fifor.
La aceeaşi reuniune, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat că pentru România cea mai mare preocupare în domeniul securităţii este atitudinea Rusiei în regiune, iar şeful Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, a avertizat că situaţia de securitate din regiunea Mării Negre se deteriorează din cauza acţiunilor Moscovei.
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat că România vrea să fie membră a grupului de ţări care vor adera la aşa numita "Cooperare structurată permanentă", încă din clipa în care această formulă de apărare şi securitate a UE va deveni funcţională. Ministrul Meleşcanu a explicat şi cum vede România strategia Rusiei în Marea Neagră şi dezechilibrul de forţe.
Teodor Meleşcanu: "Militarizarea Crimeei, din evaluările noastre, nu are ca ţintă doar Marea Neagră, militarizarea de aici, din Marea Neagră, este doar punctul de plecare pentru o prezenţă rusă importantă în estul Mediteranei şi în Orientul Mijlociu. De aceea suntem îngrijoraţi şi de aceea am vrea să vedem în viitorul apropiat că NATO este mai implicată în asigurarea unei cooperări permanente între statele de la Marea Neagră".
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat, referitor la întârzierile trupelor şi echipamentelor NATO la graniţe din cauza birocraţiei, că România nu poate decât să respecte regulile care se aplică statelor care nu sunt membre ale Spaţiului Schengen. În schimb, Rusia îşi poate muta trupele şi echipamentele mai rapid decât statele aliate.
De altfel, şeful Statului Major General al Armatei Române, Nicolae Ciucă, a avertizat că în regiunea Mării Negre situaţia de securitate este volatilă şi se deteriorează tot mai mult din cauza poziţionării militare a Rusiei care, de exemplu, are deja şase submarine în Marea Neagră.