Retragerea proiectului legii sănătăţii "a fost corectă"
Puterea şi opoziţia au declarat că decizia guvernului de a retrage din dezbaterea publică proiectul noii legi a sănătăţii este una corectă. Ministrul sănătăţii a retras proiectul la solicitarea preşedintelui Băsescu.
Articol de Paul Poteraşi, 14 Ianuarie 2012, 09:05
Reprezentanţii coaliţiei de guvernare spun că decizia guvernului de a retrage din dezbatere publică proiectul noii legi a sănătăţii este una corectă.
"Eu consider că este absolut normală şi firească oprirea dezbaterilor în acest moment fiindcă e bine să ne calmăm şi e bine să analizăm toate problemele la rece şi nu înfierbântaţi", a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Cătălin Purcaru, şi deputatul PDL, Valeriu Tabără, este de părere că reformarea sistemului sanitar este necesară chiar dacă mai există reticenţe din partea populaţiei.
"Pentru gestionarea mai bună a fondurilor şi a tot ceea ce înseamnă contribuţii în sistemul de sănătate, este necesar să se facă reforme mai departe", a precizat Valeriu Tabără.
Punerea în dezbatere publică a noii legi a sănătăţii a fost o decizie bună, mai spune Valeriu Tabără chiar dacă s-a ajuns la retragerea ei.
Opoziţia consideră că e nevoie de o reformă în sistem
--fb1Şi opoziţia a salutat hotărârea de a retrage din dezbatere publică proiectul noii legi a sănătăţii.
Copreşedintele Uniunii Social Liberale, Victor Ponta spune că totuşi este nevoie de o reformă în sistem pornind chiar de la proiectul recent retras, care are şi prevederi bune.
Sistemul de sănătate are nevoie de schimbare, afirmă copreşedintele Uniunii Social Liberale, Victor Ponta motiv pentru care USL va iniţia un pact naţional în domeniu.
"Cred că trebuie în continuare un act legislativ elaborat şi discutat în primul şi în primul rând de oamenii care lucrează în sistem după care asumat de către toate forţele politice, opoziţia, cei aflaţi la putere pentru a putea fi implementat şi respectat în perioada care vine", a declarat Victor Ponta.
Fostul ministru al sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu afirmă că retragerea din dezbaterea publică a proiectului noii legi a sănătăţii reprezintă o victorie a cetăţenilor.
"Faptul că preşedintele a făcut un pas mare înapoi încercând să arunce pe spinarea celor din sectorul sanitar şi chiar a populaţiei şi lipsa de dorinţă de schimbare nu mi se pare nici potrivit şi nici normal pentru un şef de stat", a declarat Eugen Nicolăescu.
Ministrul sănătăţii a retras proiectul din dezbatere publică
Ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli, a retras din dezbaterea publică proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar din România, la solicitarea primului-ministru Emil Boc.
După aproximativ o jumătate de lună de la lansarea în dezbatere publică a acestui proiect, preşedintele Traian Băsescu a cerut vineri seară premierului să retragă documentul.
Într-o declaraţie de presă făcută la Palatul Cotroceni, preşedintele a spus că a decis acest lucru după ce a constatat că profesioniştii din sistemul public de sănătate, dar şi cetăţenii, nu doresc reformarea sistemului.
"Spitalele nu vor schimbarea, medicii de familie nu vor schimbarea, sistemul de urgenţă nu vrea schimbarea sistemului medical. În aceste condiţii vă pot spune că cer public primului ministru retragerea proiectului care viza reforma în sănătate.
"Am discutat, de altfel, cu primul ministru intenţia de a face acest lucru, şi o fac eu pentru că aici a fost Comisia Prezidenţială, aici s-a făcut propunerea de proiect de lege, aici au fost oamenii specialişti care s-au dedicat încercării de a pune un diagnostic", a spus Traian Băsescu.
Proteste pentru a-l susţine pe Raed Arafat
Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Alice Georgescu, câteva sute de bucureşteni au scandat vineri noaptea, în faţa Palatului Cotroceni, lozinci antiprezidenţiale, au cerut demisia şefului statului şi alegeri anticipate.
Iniţial, aproximativ 500 de persoane, potrivit Jandarmeriei, s-au adunat vineri seara în Piaţa Universităţii, pentru a-l susţine pe fostul secretar de stat în ministerul sănătăţii, Raed Arafat, care a demisionat la începutul acestei săptămâni.
Ulterior manifestanţii au plecat în marş spre Palatul Cotroceni, iar conform reprezentanţilor Jandarmeriei, numărul acestora a depăşit 1.000.
"Ne-am săturat de atâta mizerie, de atâta umilinţă, au ajuns la stadiul încât se consideră că nu mai ei pot să facă ce vor, nu mai contează părerea noastră, nu există democraţie.
"Trebuie schimbat ceva, omul chiar nu mai suportă", a declarat unul dintre participanţii la protest.
Un alt protestatar a precizat că "trebuie să vină altcineva să facă ceva, asta aşteptăm, să se întâmple cava o minune".
Potrivit corespondenţilor Radio România Actualităţi, acţiuni similare au mai avut loc vineri seara şi la Braşov, Timişoara sau Sibiu, cu toate că fostul subsecretar de stat în ministerul sănătăţii, Raed Arafat, a făcut apel la oameni să nu mai iasă în stradă, iar legea sănătăţii a fost retrasă din dezbatere.