Reţeta electronică şi cardul de sănătate, "din august 2012"
Autorităţile au precizat că din vară vor fi introduse reţeta electronică şi cardul naţional de sănătate. Introducerea unui card de sănătate este o idee preluată de toţi miniştri sănătăţii începând cu 2006.
Articol de Paul Poteraşi, 13 Martie 2012, 15:10
Două dintre instrumentele care vor reduce pierderile de fonduri ar urma să fie introduse în această vară: reţeta electronică, din iunie, iar cardul naţional de sănătate, din luna august, au precizat autorităţile medicale din România, potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Marilena Frâncu.
Reţea electronică înseamnă că medicul va prescrie direct în format electronic, nu vor mai exista reţetele pe suport de hârtie, doar în zonele izolate în care nu se poate accesa sistemul.
Astfel datele sunt transmise online direct către farmacie.
Mai departe, orice farmacie intră în sistem, vizualizează reţeta şi eliberează medicamentul.
Cardul de sănătate va cuprinde datele de identificare de pe buletin şi codul numeric personal.
Cardul va asista calitatea de asigurator a pacientului, urmând ca ulterior să fie încărcate şi cu fişa medicală, adică: istoricul pacientului, diagnosticele, tratamentele, examenele de laborator şi radiologice care au fost efectuate.
Înainte de introducerea noii legi a sănătăţii sunt o serie de măsuri care au fost identificate la nivelul ministerului şi care vor fi puse în practică.
Ele se referă la redefinirea pachetului de servicii medicale şi scoaterea acelor servicii care se dovedesc a fi ineficiente şi care nu aduc beneficii pacientului.
De asemenea, se va încerca rezolvarea administrării spitalelor, ceea ce înseamnă în primul rând deblocarea posturilor pentru asigurarea de personal medical, mai ales acolo unde există deficit, şi se va încerca şi un program-pilot pentru câteva spitale care vor funcţiona ca unităţi nebugetare.
Toate aceste măsuri sunt pregătitoare pentru introducerea noii legi a sănătăţii, după cum s-a exprimat secretarul de stat în minister, Vasile Cepoi.
Singura dată exactă referitoare la măsurile ce vor fi luate de autorităţi este cea legată de lista de medicamente compensată, care va fi revizuită până la data de 15 aprilie, urmând să fie deblocată lista de medicamente inovatoare, care aşteaptă de cinci ani de zile.
Cardul de sănătate, promisiunea fiecărui ministru
Ideea unui card de sănătate pentru pacienţii români a început să fie vehiculată în România încă din 2006 când ministrul sănătăţii era Eugen Nicolaescu.
Acesta preciza că începând cu anul 2007 fiecare român va avea un card de sănătate care va putea fi folosit pentru orice act medical şi care va trebui să conţină un minim de informaţii despre starea de sănătate a proprietarului, dar şi despre medicaţia care i-a fost administrată anterior.
După schimbarea lui Eugen Nicolaescu din funcţia de ministru al sănătăţii în decembrie 2008, ideea introducerii unui card de sănătate a fost reluată pe rând de fiecare ministru aflat în funcţie.
Ion Bazac, Adriean Videanu şi Cseke Attila au făcut din reforma sănătăţii şi din introducerea cardului de sănătate principalele obiective al mandatelor lor, însă niciunul nu a reuşit să pună în practică această idee.
În 2010, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, preciza că intenţionează să introducă, de la 1 ianuarie 2011, cardul naţional de sănătate.
Cseke Attila preciza că România este singura ţară din UE care nu are acest card.
Anul 2011 nu a venit însă cu un card de sănătate pentru români, iar înlocuirea lui Cseke Attila cu Ritli Ladislau în funcţia de ministru al sănătăţii, în august 2011, nu se făcea în condiţiile în care cetăţenii români să beneficieze deja de un card de sănătate.
Acum ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau reia ideea unui card de sănătate şi anunţă că acesta va fi introdus din luna august 2012.