Reţeta electronică, "obligatorie din luna iulie"
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Dorin Ionescu, susţine că reţeta electronică va fi obligatorie din luna iulie, iar de la 1 iunie va funcţiona experimental, în paralel cu cea tipizată.
Articol de Adriana Turea, 25 Mai 2012, 16:23
Reţeta electronică va deveni un instrument concret de monitorizare a prescrierii şi eliberării de medicamente într-o săptămână, iar cei implicaţi în aplicarea mecanismului spun că lucrurile se desfăşoară conform planului.
Sistemul informatic rezistă la numeroase solicitări simultane.
Verificările tehnice se încheie vineri, se pare, cu succes.
Mai rămâne să-l stăpânească medicii şi farmaciştii, iar ulterior, prin practică, pacienţii să fie convinşi că este vorba de un ajutor şi nu de o piedică în obţinerea tratamentelor de care au nevoie.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Dorin Ionescu, a precizat că după completarea reţetei de către medicul de familie, aceasta va pleca către farmacii şi pacientul va merge cu buletinul la farmacie pentru a ridica reţeta.
Dorin Ionescu a declarat vineri că reţeta electronică va fi obligatorie din luna iulie, de la 1 iunie va funcţiona experimental, în paralel cu cea tipizată.
Dacă nu va găsi toate medicamentele, reţeta va rămâne deschisă.
Dacă se închide reţeta, pacientul va semna un formular printat de către farmacist.
Dorin Ionescu a declarat că pentru moment, din cauza imposibilităţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului de a se conecta la sistemul informatic, reţeta nu va cuprinde informaţii detaliate despre medicament cum ar fi: dozajul, medicamentele care intră în interacţiune şi contraindicaţiile.
Pentru zonele în care nu există internet cu bandă largă, guvernul încearcă să extindă acest internet la toate primăriile din ţară.
"Stimulente şi nu sancţiuni"
Secretarul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Sandra Alexiu, consideră că dacă vrei să implementezi un lucru de calitate, trebuie să oferi stimulente şi nu sancţiuni.
În America, de doi ani se implementează reţeta electronică, iar procentul medicilor de familie care introduc reţete electronice a crescut în special datorită stimulentelor oferite.
În România, dacă prescriu 75% online, medicii primesc 100 de lei bonus.
Dacă prescriu doar 50%, vor primi 50 de lei, iar în a treia lună dacă nu vor prescrie online, li se impută întreaga reţetă.
În actualele norme nu se precizează câte consultaţii au voie să facă pe lună.
Sandra Alexiu a precizat că din 12.000 de medici de familie din toată ţara, 3.800 lucrează în mediul rural şi vor fi probleme legate de conexiunea la internet.
Probabil aceleaşi probleme vor apărea şi în cazul farmaciilor, mai ales a celor care sunt în zone în care nu există reţea de internet.
Farmaciştii cred că va fi o bulversare a tuturor celor implicaţi
Farmaciştii sunt de părere că va fi o bulversare a tuturor celor implicaţi în eliberarea reţetei: pacienţi, medici, farmacişti.
Farmaciştii nu vor să mai aibă erori de tipul: persoana care se adresează farmaciei nu este asigurată, elevi în anii terminali care, conform legii, sunt asiguraţi şi, pe perioada verii, dacă intră la o formă superioară de învăţământ, situaţii în care ei trebuie să facă dovada că sunt asiguraţi, şi sunt puşi pe drumuri.
Preşedintele interimar al CNAS, Dorin Ionescu, şi reprezentantul firmei care s-a ocupat de sistemul informatic, Dragoş Dobran, susţin că nu vor fi probleme.
Dorin Ionescu şi Dragoş Dobran spun că s-au făcut teste pe 10.000 de consumatori pe secundă şi n-au existat blocaje.
Reprezentanţii pacienţilor spun că ei îşi doresc să găsească medicamentele şi să se implementeze această reţetă atunci când vor fi îndeplinite toate condiţiile.