Reţeta electronică nemulţumeşte pacienţii
Problemele apar mai ales în policlinici şi spitale, unde dotările slabe cu aparatură electronică fac uneori extrem de greoaie noua modalitate de eliberare a medicamentelor.
Articol de Marilena Frâncu, 11 Ianuarie 2013, 09:20
Reţeta electronică, devenită obligatorie de la începutul anului, nemulţumeşte pacienţii.
Problemele apar mai ales în policlinici şi spitale, unde dotările slabe cu aparatură electronică fac, uneori, extrem de greoaie noua modalitate de eliberare a medicamentelor.
Prescrierea reţetelor electronice este încă o problemă majoră, spune preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.
"În multe cabinete ale medicilor de familie încă nu s-a făcut o instruire corespunzătoare, pacienţii sunt nevoiţi să aştepte şi să-şi amâne tratamentul. Nu au fost instalate la toţi medicii de familie softurile, iar SIUI mai dă şi el greş, aşa cum am primit informaţii", a spus Cezar Irimia.
La nivelul farmaciilor mai există câteva probleme tot de natură tehnică, generate de acest nou sistem de prescriere, declară vicepreşedintele Colegiului, Clara Popescu.
"Până când se pune pe picioare, are deficienţe de toate felurile. Or mai fi şi cazuri în farmaciile din mediul rural, unde nu funcţionează internetul. Pentru fiecare situaţie există o rezolvare", a declarat Clara Popescu.
Pentru medicii de specialitate din cabinetele individuale, raportarea reţetelor în sistemul informatic al caselor de asigurări este folosită de peste şase luni.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Medicilor din Ambulator, Cosmin Alexandrescu, declară că în cazul medicilor din spitale bugetele de anul trecut nu au prevăzut achiziţionarea noilor imprimante, necesare pentru tipărirea reţetelor electronice.
La nivelul Casei Naţionale, de la 1 iunie anul trecut şi până în prezent au fost prescrise peste 7,3 milioane de reţete, dintre care aproape 90% au fost electronice.