"Resurse suplimentare" pentru achiziţia de medicamente
Ministrul sănătăţii spune că au fost acordate fonduri suplimentare Unifarm-ului pentru a putea asigura mai multe medicamente cu discontinuitate în aprovizionare.
Articol de Victor Gheorghe, 21 Aprilie 2013, 18:35
Achiziţionarea unor stocuri de medicamente, care prezentau disfuncţionalităţi, a constituit una dintre direcţiile în care s-au concentrat eforturile ministerului sănătăţii în ultimele trei luni, de când a început parteneriatul cu Alianţa Pacienţilor Cronici din România, susţine ministrul de resort, Eugen Nicolăescu.
El a prezentat un bilanţ al acestei colaborări.
"Principalele noastre direcţii au fost: o dată să acordăm nişe bani Unifarm-ului, ca să poată să aibă o resursă suplimentară în a asigura acele medicamente, pe care toţi ştim că aveau discontinuitate în aprovizionare; ştim că, de exemplu, la unele s-a făcut export paralel, la unele s-au retras de pe piaţă de către producători ca, ulterior, să li se crească preţurile.
"Am întocmit o listă de medicamente la care am constatat discontinuitate în aprovizionare. Am făcut ca această listă să fie din ce în ce mai mică. Am instituit un sistem de alertă rapidă la nivelul instituţiilor cu atribuţii în domeniul medicamentului", a afirmat Eugen Nicolăescu.
Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia, a declarat că, în ceea ce priveşte citostaticele, situaţia s-a îmbunătăţit.
"De trei ani de zile vă informam că aceste citostatice au dispărut din piaţă. Ultima oară a fost chiar şi Societatea Română de Oncologie - în 4 martie 2012, a scos în evidenţă lipsa celor 40 de citostatice din România.
"Acum, lucrurile au început să fie îndreptate. Interzicerea comerţului paralel cu citostatice, aici a fost punctul culminant a ceea ce noi reclamăm încă din 2009, chiar instituţiei prezidenţiale, şi ni s-a răspuns că nu sunt soluţii pentru a opri acest comerţ paralel. Uitaţi că s-au găsit soluţii. Citostaticile noastre luau calea Occidentului", a afirmat Cezar Irimia.