Resursa umană, „o problemă cronică a serviciilor de îngrijire destinate seniorilor”
Specialiștii atrag atenția că țara noastră se confruntă cu o îmbătrânire rapidă a populației, iar serviciile de îngrijire de lungă durată sunt insuficiente și prea puțin dezvoltate.
Articol de Ancuţa Cocoroveanu, 01 Octombrie 2023, 17:36
Astăzi este Ziua internațională a persoanelor vârstnice. Statistica arată că în România sunt 3,7 milioane de persoane în vârstă, iar un sfert dintre ele trăiesc singure.
În afară de lipsa finanțărilor, o altă problemă a serviciilor de îngrijire destinate seniorilor este resursa umană, adică există un asistent social la 100 de persoane peste 65 de ani.
Doru Buzducea, decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială: Este un număr relativ mic, pentru că am avut întreruperea aceea în perioada comunistă, când efectiv facultățile de asistență socială au fost desființate. Profesia de asistent social a fost eliminată din nomenclatorul profesiilor, deci timp de patru decenii am întrerupt practic construcția sistemului de asistență socială, reluată după 1990.
Nevoile bătrânilor sunt variate și depind de categoria de vârstă în care se află.
Roxana Molocea, coordonatorul programului ”Telefonul vârstnicului”: Principala este cea de informații utile, de informații cu caracter general pe care noi, cei tineri, le găsim foarte ușor printr-un simplu click. Următoarea nevoie este cea de sprijin material și financiar și ultima nevoie din topul nostru este cea de a fi activ.