Restructurările în rândul bugetarilor continuă
Măsurile de restructurare din mai multe domenii vor aduce disponibilizări substanţiale. Ministerul Finanţelor, Garda Financiară, angajaţii din vămi precum şi Poşta Română trec prin măsurile de restructurare.
Articol de Cristina Grecu, 12 Iulie 2011, 19:35
În România continuă măsurile de restructurare în mai multe domenii, măsuri care vin la pachet cu disponibilizări substanţiale.
Cele de la finanţe, anunţate încă de acum câteva luni, au început să fie puse în practică: peste două mii de angajaţi urmează să plece acasa cât de curând, în urma rezultatelor pe care le vor obţine la examenele pe care le susţin în aceste zile.
Primii care au trecut prin testele pregătite de ministerul de Finanţe, au fost cei de la Garda Financiară, care au avut examen luni, iar marţi, au început să-şi afle rezultatele.
De săptămâna viitoare, urmează să fie testaţi şi angajaţii din vămi, unde vor fi disponibilizate şase sute de persoane.
Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Andreea Prisăcariu, prima probă, pe care au susţinut-o angajaţii de la Garda Financiară, a fost cea scrisă. Mai exact, un test-grilă cu 25 de întrebări.
Cei care ocupă funcţii de conducere trebuiau să obţină 70 de puncte din 100, iar cei din funcţiile de execuţie aveau nevoie de cel puţin 50 de puncte, pentru a trece examenul. Proba scrisă va fi urmată în zilele acestea de un interviu.
Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, recunoaşte că este nevoie de o restructurare în sectorul public, însă, crede că ar trebui să se ţină cont şi de activitatea comisarilor, care sunt profesionişti.
"Testul în sine n-a fost de complexitate mare; a fost de o complexitate medie şi grad de dificultate mediu. Dar, ceea ce ne îngrijorează este oralul. Întotdeauna oralul ascunde foarte multe interese personale, pentru că oralul este foarte greu de contestat.
"Cert este, pe lângă aceste teste, este obligatoriu ca selecţia să se facă şi în funcţie de activitatea prestată de comisarul Gărzii Financiare, pentru că este practic inadmisibil să spunem că ne interesează profesioniştii, iar când trebuie să faccem evaluarea activităţii, nu ţinem cont şi de activitatea comisarului, în cadrul Gărzii Financiare", a spus Sebastian Oprescu.
Potrivit rezultatelor parţiale de pe pagina de Internet a Gărzii Financiare, la comisia de examen din Timiş, unde au fost corectate lucrări din judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş Severin, au fost până acum 17 respinşi şi şase absenţi.
La alte comisii, însă, rezultatele sunt mai bune; de exemplu, în judeţul Ilfov, toţi candidaţii au fost admişi.
Săptămâna viitoare, şi angajaţii din vămi vor trece prin astfel de examene.
Sindicaliştii "Pro Lex", care îi reprezintă pe vameşi, sunt nemulţumiţi că angajaţii nu au primit încă o bibliografie pentru acest examen.
Am încercat să luăm şi punctul de vedere al şefului ANAF, Sorin Blejnar, dar acesta nu a răspuns în timp util.
Restructurări şi la Poşta Română
Şi la Poşta Română se pregătesc restructurări. Conducerea companiei vrea să desfiinţeze 1.400 de posturi şi 450 de unităţi, dar nu dă detalii despre numărul amenilor care vor fi într-adevăr daţi afară.
O soluţie ar fi ca personalul de pe posturile desfiinţate să fie redistribuite în sistem, a spus astăzi directorul companiei.
Sindicatele suţin însă că restructurarea va aduce cu siguranţă disponibilizări şi că acestea vor afecta şi mai tare Poşta Română, care deja este în dificultate, fiind pe lista companiilor monitorizate de FMI, spune reporterul România Actualităţi, Adrian Cristea.
Potrivit oficialilor, aproape 150 de posturi de conducere şi 1.400 de execuţie din Poşta Română vor fi desfiinţate în viitorul apropiat.
Această măsură face parte din procesul de reorganizare a instituţiei, care mai cuprinde şi închiderea a peste 450 de subunităţi şi oficii poştale.
Hotărârea va scuti compania de cheltuieli în valoare de 50 de milioane de euro pe an.
Totuşi, oamenii nu vor fi, în mod obligatoriu, disponibilizaţi.
Ei ar putea fi redistribuiţi în două noi companii care vor fi create. Este vorba despre o societate de asigurări şi o bancă proprie.
Directorul Companiei naţionale "Poşta Română", Daniel Neagoe a declarat marţi că, datorită procesului de reorganizare, compania va fi profitabilă începând cu luna aceasta.
"S-a luat decizia de reorganizare a Poştei prin internalizarea a 7 sucursale, asta generând şi o economie de 110.000 lei pe lună. În acelaşi timp, această decizie a dus şi la optimizarea şi fluidiziarea procesului decizional la nivel central şi regional, în acest moment având 8 directori regionali, care răspund de întreaga activitate a Poştei, la nivel regional", a afirmat Daniel Neagoe.
Sindicaliştii, pe de altă parte, susţin că Poşta nu are fonduri suficiente pentru implicarea în domeniul asigurărilor sau bancar.
Matei Brătianu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii, consideră că redresarea economică a instituţiei trebuie să se facă prin atragerea de contracte de noi şi nu prin disponibilizări.
"Majoritatea celor care vor fi afectaţi sunt oameni care nu au nimic comun cu asigurările sau cu serviciile financiar-bancare, nu au nici o şansă să îşi găsească loc de muncă nici în companie, nici în fantomele astea, pentru că eu consider că şi banca şi societatea de asigurări sunt nişte fantome şi nişte poveşti. E chiar ruşinos că se propune aşa ceva la nivelul conducerii companiei astăzi, când nu există resursele financiare pentru aşa ceva. Am hotărât astăzi declanşarea unor acţiuni de protest la nivel naţional, care probabil că vor începe în luna august", a spus Matei Brătianu.
Poşta Română a reziliat contractele dezavantajoase, măsură prin care se vor economisi aproape 450 de milioane de euro.
Compania va renunţa, printre altele, la serviciile de procesare şi transport monetar sau de transport aerian al corespondenţei, acestea fiind şi cele mai costisitoare.
În schimb, un obiectiv al instituţiei va fi relansarea serviciului de curierat rapid.