"Respiri Uşor", proiect pentru depistarea eventualelor boli pulmonare
Sute de persoane din categorii vulnerabile au avut acces la testare pentru depistarea eventualelor boli pulmonare în cadrul proiectului "Respiri Uşor".
Articol de Florin Lepădatu, 27 Februarie 2024, 16:35
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Sute de persoane din categorii vulnerabile au avut acces la testare pentru depistarea eventualelor boli pulmonare în cadrul proiectului "Respiri Uşor". Au fost incluse în programul de screening zone rurale sau cu acces dificil la servicii medicale din judeţele Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov. Procesul de evaluare a început în cabinetele medicilor de familie, iar cazurile cu suspiciuni de boală au fost trimise la pneumolog. Din cele 700 de persoane selectate, 500 avut acces la screening pentru depistarea eventualelor boli pulmonare, precizează managerul de proiect Manuela Viţu.
Manuela Viţu: ”Toţi aceşti pacienţi, 75 au fost scanaţi cu CT low-dose, dar şi cu CT substanţă de contrast, pentru că, deşi noi am vrut să fie un screening, am constatat pe parcurs că trebuie să-i ducem până la diagnostic. Foarte mulţi au venit prima oară la medic. Când ajunge în situaţia de pacient, este puţin dezorientat şi are nevoie să fie cineva lângă el şi să-i spună ce să facă. De aceea, una din ideile inovative în proiect e să introducem navigatorii de pacienţi şi am avut pentru fiecare judeţ câte un navigator de pacient, ca să-i conducă pe acest traseu, de la consultul pneumologic către analize, către investigaţii şi ulterior către tratament.”
Proiectul "Respiri Uşor" a avut ca obiectiv depistarea şi diagnosticarea timpurie a bolilor respiratorii, în special a cancerului bronhopulmonar, a bolii pulmonare obstructive cronice, a tuberculozei sau a fibrozei pulmonare idiopatice în rândul populaţiei vulnerabile din România. Potrivit redactorului RRA Adriana Turea, au fost alocate 220.000 de euro, din care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a cofinanţat cu 10 procente./RADOR RADIO ROMÂNIA/