Republica Moldova "să se concentreze pe reforme şi menţinerea stabilităţii"
Ministrul de externe, Lazăr Comănescu, a analizat situaţia din Republica Moldova la Consiliul Afacerilor Externe de la Bruxelles.
16 Februarie 2016, 07:18
Ministrul român de externe, Lazăr Comănescu, a făcut în cadrul şedinţei Consiliului Afacerilor Externe de la Bruxelles, care reuneşte miniştrii de externe comunitari, o analiză a situaţiei din Republica Moldova şi a prezentat dialogul bilateral purtat de autorităţile de la Bucureşti cu cele ale Republicii Moldova.
Potrivit dlui Comănescu, noul guvern de la Chişinău trebuie să se concentreze pe menţinerea stabilităţii politice şi economice, precum şi relansarea de reforme credibile necesare păstrării parcursului european.
Miniştrii de externe europeni au transmis astăzi un mesaj politic important Republicii Moldova, în urma adoptării concluziilor privind implementarea Acordului de asociere şi liber schimb dintre această ţară şi UE.
Consiliul Afaceri Externe îşi reafirmă angajamentul de a întări asocierea politică şi economică a Moldovei la spaţiul comunitar şi confirmă că toate statele membre au ratificat acordul.
Miniştrii de externe vor urmări îndeaproape însă evoluţiile din Republica Moldova şi se declară convinşi că actualele dificultăţi din această ţară pot fi rezolvate prin dialog între toate forţele politice.
I se cere Moldovei ca, până la sfârştul anului, să implementeze acordul de asociere, inclusiv partea de liber schimb a acestuia.
Miniştrii solicită, totodată, autorităţilor de la Chişinău să întărească controlul asupra sistemului financiar şi independenţa organismelor de supraveghere a acestuia, să numească un guvernator la Banca Naţională.
În acelaşi timp, autorităţile de la Chişinău trebuie să îi aducă în faţa justiţiei pe cei responsabili de falimentarea sectorului financiar.
De asemenea, miniştrii sunt îngrijoraţi de lipsa independenţei justiţiei.
Ministrul român al afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a atras atenţia în cadrul reuniunii CAE de la Bruxelles asupra rolului important pe care îl joacă monitorizarea de către UE a implementării angajamentelor asumate de guvernul de la Chişinău pentru ca Moldova să beneficieze de sprijinul UE.
În cadrul intervenţiei sale, ministrul Lazăr Comănescu a făcut o analiză a situaţiei din Moldova şi a prezentat dialogul bilateral intens avut de autorităţile de la Bucureşti cu cele de la Chişinău, inclusiv la nivel de prim-miniştri.
În context, el a menţionat şi asistenţa umanitară pe care o va oferi România pentru populaţia din ţara vecină.
Lazăr Comănescu a reamintit lista de condiţii pe care premierul Pavel Filip s-a angajat să le îndeplinească pentru ca Republica Moldova să beneficieze de sprijinul pe care UE şi România şi-au manifestat disponibilitatea de a le acorda.
Comisarul european pentru politică de vecinătate şi extindere, Johannes Hahn, şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, au apreciat în mod deosebit disponibilitatea României de conlucrare cu instituţiile europene şi de consultare cu statele membre privind relaţiile UE cu Republica Moldova.