Reparaţiile pe Drumul Naţional 1, la Breaza, "vor dura trei, patru luni"
Expertiza tehnică a indicat soluţia de consolidare cu ziduri de sprijin, o intervenţie care poate dura trei, patru luni. Nu se poate lucra de jos, din albia râului Prahova, ci doar de sus, din drum, unde vor fi aduse utilaje şi materiale de construcţii - explică pentru Radio România Actualităţi Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei de Drumuri.
Articol de Alex Lancuzov, 08 Februarie 2023, 13:56
Reparaţiile pe Drumul Naţional 1, la Breaza, vor dura trei, patru luni - este concluzia expertului tehnic care a făcut raportul privind surparea majoră de săptămâna trecută.
Terasamentul drumului a fost afectat pe o lungime de şaizeci de metri. Incidentul a fost cauzat de infiltraţiile de apă din albia râului Prahova - mai spun experţii.
DN 1 Valea Prahovei s-a rupt în urmă cu câteva zile, la Breaza, pe sensul de coborâre, surparea majoră afectând acostamentul şoselei pe o lungime de 50 - 60 de metri, iar prima bandă a fost închisă, pentru că sub carosabil a rămas un gol de pământ.
Expertiza tehnică a indicat soluţia de consolidare cu ziduri de sprijin, o intervenţie care poate dura trei, patru luni.
Nu se poate lucra de jos, din albia râului Prahova, ci doar de sus, din drum, unde vor fi aduse utilaje şi materiale de construcţii - explică pentru Radio România Actualităţi Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei de Drumuri.
Alin Şerbănescu: Cauza este infiltrarea apei, iar soluţia pentru consolidarea drumului este realizarea unui zi de sprijin din elemente prefabricate de beton, pe fundaţie de beton, şi realizarea unor drenuri, pentru a putea colecta apele care vin în zona drumului, astfel încât ele să nu se mai infiltreze în terasament. Restricţia n-o vom putea restrânge pe prima bandă, nu vom putea lucra continuu, vor fi perioade în care va trebui să suspendăm lucrările, perioade scurte de timp, e adevărat, în special în weekend, când valorile de trafic sunt foarte mari, sau în perioade de sărbătoare.
Reporter: Lucrările vor începe la primăvară, constructorul urmând să fie ales prin negociere directă ,conform legislaţiei pentru o calamitate, fără procedura de durată care implică o licitaţie publică.