Reorganizarea sistemului medical, în dezbatere la minister
O parte a reprezentanţilor salariaţilor din sistemul sanitar contestă reglementarea ca spitalele să se poată transforma în societăţi comerciale, precum şi cea cu privire la asigurările de sănătate private.
Articol de Adriana Turea, 13 Ianuarie 2012, 14:40
Prevederile legate de trecerea în domeniul privat a unei părţi din actualul sistem medical de stat sunt principalul motiv de îngrijorare generat de schimbările propuse în proiectul noii legi a sănătăţii.
După ce s-a ajuns chiar la o demisie din conducerea ministerului, în cazul lui Raed Arafat, pentru că a criticat posibilitatea ca serviciile de urgenţă să fie prestate de operatori privaţi, vineri a fost contestată de o parte a reprezentanţilor salariaţilor din sistem reglementarea ca spitalele să se poată transforma în societăţi comerciale, precum şi cea cu privire la asigurările de sănătate private.
Preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Rotila Viorel, susţine că este necesară creşterea finanţării pentru sistemul sanitar şi că legea trebuie să stabilească principiile realizării pachetului de bază de servicii medicale.
"Nu suntem de acord cu privatizarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, deci nu suntem de acord cu privatizarea cheltuirii banului public, dar suntem de acord cu introducerea sistemelor private de asigurări pe zona sistemului sanitar", a declarat Rotila Viorel.
"Pe zona privatizării spitalelor avem foarte multe reţineri. Noi am transmis un punct de vedere legat de necesitatea menţinerii în zona publică a unei linii de spitale, şi spitalele judeţene ar putea constitui un bun început", a mai adăugat oficialul.
Reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane au fost interesaţi în special de cum pot participa la sistemul sanitar asiguratorii privaţi.
Anca Harasim, directorul executiv al Camerei de Comerţ American, a declarat că vor sprijini această reformă, întrucât este necesară, şi că vor contribui cât mai mult pentru a o face funcţională.
Secretarul de stat în ministerul sănătăţii, Cristian Irimia, a declarat că au discutat problemele principale ale legii şi au hotărât ca toate propunerile să le trimită sub forma unor tabele comparative.
S-a discutat şi despre asigurările private şi participarea asiguratorilor privaţi în sistem, despre partea de legislaţie a medicamentului, întrucât au fost participanţi şi din această zonă, şi despre participarea industriei farmaceutice la asigurarea stării de sănătate a populaţiei.
Seria discuţiilor va continua săptămâna viitoare cu sindicatele reprezentative la nivel naţional, patronatele asociaţiile reprezentative ale pacienţilor şi reprezentanţi ai producătorilor de medicamente.