Remanierea guvernului, în atenţia presei internaţionale
Presa internaţională îşi pune întrebarea dacă schimbarea ministrului finanţelor nu va afecta negocierile cu FMI şi dacă va exista în continuare voinţa de a reduce cheltuielile bugetare.
Articol de Ionuţ Dragu, 03 Septembrie 2010, 12:15
Agenţia France-Presse notează că noii miniştri sunt în mare parte necunoscuţi pe scena politică, însă potrivit premierului, remanierea va permite ţării să accelereze creşterea economică.
Pe de altă parte analiştii se tem însă că plecarea ministrului de Finanţe, independentul Sebastian Vlădescu, va complica negocierile cu FMI pentru eliberarea următoarelor tranşe ale ajutorului de 20 de miliarde de euro acordat de Fond, Uniunea Europeană şi Banca Mondială.
Agenţia China Nouă menţionează declaraţia premierului, potrivit căreia cei şase noi miniştri au fost aleşi pentru expertiza lor profesională , în timp ce postul de radio Vocea Rusiei a reţinut punctul de vedere al PSD care critică remanierea şi susţine că va continua să ceară demisia întregului Cabinet.
Guvernul României era în fierbere joi după ce premierul a remaniat şase miniştri, al finanţelor, al muncii, al agriculturii, al transporturilor şi comunicaţiilor şi al economiei, notează o analiză publicată de Associated Press.
David Oxley, economist specializat pe pieţe emergente pentru Capital Economics din Londra, citat de AP a subliniat că "problema este dacă există voinţa politica de a opera reducerile de cheltuieli", întrebându-se dacă această voinţă va fi afectată de remanierile guvernamentale.
Agenţia americană Bloomberg notează într-o analiză că demiterea miniştrilor survine în contextul în care premierul Emil Boc se confruntă cu o moţiune de încredere după creşterea TVA şi reducerea salariilor bugetarilor pentru a beneficia de asistenţa internaţională.
Bloomberg aminteşte declaraţiile făcute de premierul Boc la finalul şedinţei Colegiului Director al PDL, potrivit căruia propunerile de remaniere sunt orientate pe două obiective, şi anume continuarea proiectelor de reformă şi pentru ca în 2011 România să treacă pe creştere economică.