Relansarea ţării "depinde de sprijinirea investiţiilor"
Potrivit premierului Emil Boc, obiectivul României este acela de a fi ţara din Uniunea Europeană care alocă cel mai mare procent din produsul intern brut pentru investiţii.
Articol de Angela Bârgoan, 10 Septembrie 2011, 10:13
România este în graficul unei creşteri economice de 1,5%, dar dezvoltarea sa rămâne în continuare serios marcată de criza care continuă să se manifeste în foarte multe ţări în Uniunea Europeană şi nu numai.
Avertismentul este lansat de premierul Emil Boc, în opinia căruia, relansarea ţării depinde de sprijinirea investiţiilor şi reducerea cheltuielilor statului.
Şeful Cabinetului, care s-a întâlnit sâmbătă cu reprezentanţii oamenilor de afaceri, a anunţat că noul minister pentru coorodnarea absorbţiei fondurilor europene va fi înfiinţat până la sfărşitul lunii septembrie.
Premierul Emil Boc le-a spus oamenilor de afaceri că astfel de întâlniri vor fi organziate lunar, pentru a găsi acele măsuri acre să fructifice avantajele României şi să asigure creşterea economică.
În cadrul discuţiilor de sâmbătă, şeful Executivului a susţinut că în contextul în care perspectivele internaţionale se înrâutăţesc, diversificarea pieţei de export dincolo de Uniunea Europeană ar putea fi una dintre soluţiile care să susţină activitatea economică.
"Nu cred că vom avea probleme să râmânem în graficul creşterii economice de 1,5% în 2011, dar, în contextul înrăutăţirii perspectivelor economice mondiale, anul 2012 trebuie să fie extrem de bine pregătit cu decizii care să susţină activitatea economică. Vorbim aici de atrageri de investiţii străine, de susţinerea investiţiilor autohtone, de dezvoltarea proiectelor de parteneriat public-privat, de susţinerea încontinuare de către guvern a investiţiilor publice, de eliminarea birocraţiei şi de acordarea de garanţii de stat în diverse forme pentru sprijinirea şi derularea afacerilor", a declarat Emil Boc.
Primul ministru a făcut o trecere în revistă a măsurilor luate de guvern, subliniînd că modificările aduse Codului Fiscal au rolul de a îmbunătăţi mediul de afaceri.
Potrivit premierului, obiectivul României este acela de a fi ţara din Uniunea Europeană care alocă cel mai mare procent din produsul intern brut pentru investiţii.
La rândul lor, oamenii de afaceri au solicitat impozitarea anual a profiturilor microîntreprinderilor, ridicarea de la 35.000 de euro la 50.000 de euro a plafonului pentru înregistrarea ca plătitor de TVA, reducerea numărului de taxe parafiscale, compensarea datoriilor şi creanţelor la stat.
Premierul Emil Boc a precizat că propunerile vor fi studiate de către guvern şi se va lua o decizie după analiza impactului bugetar al acestora.