Referendum pentru întoarcerea la țară
Locuitorii din mai multe localități regretă că au ajuns orășeni și votează pentru revenirea la statutul de comună.
Articol de Radiojurnal, 24 Aprilie 2016, 14:25
Oraşul maramureşean Dragomireşti se alătură numeroaselor localităţi care au obţinut recent statut urban dar care doresc să redevină comune.
Corespondentul RRA Adrian Marchiş relatează că cei peste 6.200 de cetăţeni din Dragomireşti sunt chemaţi duminică la un referendum pe această temă, după ce mulţi dintre ei s-au plâns de taxele şi impozitele mari pe care trebuie să le plătească, unele dublate faţă de acum 12 ani, când era comună.
Pentru validarea referendumului este însă nevoie de prezenţa la vot a cel puţin 30% dintre cei înscrişi pe listele permanente.
Neîndeplinirea acestei cerinţe a dus în urmă cu o săptămână la anularea consultărilor populare din două oraşe din Suceava.
Liteniul şi Dolhasca doresc, de asemenea, revenirea la statutul de comună, însă deocamdată nu s-a întrunit prezenţa la vot.
Însă nici aceasta nu poate garanta rezolvarea situaţiei, arată experienţa unui alt oraş cu o situaţie similară.
În urmă cu exact un an locuitorii din Căzăneşti de Ialomiţa votau pentru renunţarea la statutul de oraş, însă nici până în ziua de azi nu s-a întâmplat acest lucru oficial, din cauza legislaţiei.
Corespondentul RRA Clementina Tudor spune că singura soluţie de retrogradare a urbei a fost de abrogare a legii prin care Căzăneştiul a fost făcut oraş.
Acest demers a fost respins în Senat, camera decizională, iar localitatea are în continuare acelaşi statut ca înainte de referendum.
Săptămâna trecută, procedura a fost reluată în Comisia de aprobare a planului de amenajare a teritoriului naţional, unde a fost votată cu unanimitate de voturi, dar iniţiativa va ajunge din nou în dezbatere la Senat.
Cert este că anul trecut din postura de oraş, Căzăneştiul a primit cei mai mulţi bani guvernamentali, din care s-au asfaltat şapte din cele opt străzi principale ale localităţii.