Reduceri de preţuri la medicamente, gaze şi roaming
Preţul gazelor naturale va scădea cu cinci la sută, iar cel al electricităţii va fi redus.
Articol de Mihaela Breazu, 01 Iulie 2009, 10:14
Majorarea plafonului pentru medicamen tele compensate 90 la sutã, de la 600 la 700 de lei, reducerea preţului gazelor naturale cu cinci la sută, ieftinirea unor servicii de roaming şi soluţionarea amiabilă a accidentelor rutiere uşoare, sunt câteva dintre măsurile care devin aplicabile de la 1 iulie.
Preţul gazelor naturale va scădea cu cinci la sută, iar cel al electricităţii va fi redus pentru consumatorii eligibili, precum firmele, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) analizând încă dacă este posibilă diminuarea tarifelor şi la energia electrică pentru populaţie.
Tot miercuri, întră în vigoare noile reglementări privind serviciile de roaming care ieftinesc mesajele text şi traficul de date în roaming pe teritoriul celor 27 de state membre UE, reducând facturile clienţilor pe roaming cu pânã la 60 la sut.
Regulamentul privind serviciile de roaming în UE, propus de Comisia Europeană în luna septembrie a anului trecut şi avizat de Parlamentul European în aprilie 2009, a trecut astfel de aprobarea finală şi va intra în vigoare de astazi.
De asemenea, devine aplicabilă măsura privind majorarea plafonului pentru medicamentele compensate 90 la sutã, de la 600 la 700 de lei. Astfel, încă 550.000 de pensionari vor putea beneficia de aceste medicamente, în limita a 300 de lei pe reţetă. Numărul pensionarilor care vor beneficia de medicamente compensate cu 90 la sutã va creşte cu 550.000 şi va ajunge la 3,5 milioane de persoane.
Totodată, toate pachetele de tutun trebuie sã fie inscripţionate cu avertismente combinate, începând de miercuri, când expiră perioada de graţie acordată pentru epuizarea stocurilor, Ministerul Sănătăţii precizând cã OMS a atenţionat asupra importanţei modului de inscripţionare.
Pe de altă parte, de miercuri va fi pusă în practică soluţionarea amiabilă a accidentelor rutiere cu avarii uşoare, ca alternativă la procedura actuală care obligă şoferii sã se deplaseze la sediile Poliţiei Rutiere pentru obţinerea procesului verbal. Constatarea amiabilă de accident permite părţilor implicate în accident să completeze, pe un singur formular, elementele privind circumstanţele producerii evenimentului, datele personale de identificare şi ale vehiculelor implicate, precum şi ale propriilor asigurători. Completarea acestui formular nu reprezintă o recunoaştere a responsabilităţii în producerea evenimentului, ci un cumul de elemente şi fapte care vor ajuta în soluţionarea dosarelor de daună. Partea de responsabilitate ce revine fiecărui conducător auto va fi stabilită de către asigurãtori, în funcţie de informaţiile completate în formular de către ambii conducători auto.
De astazi, 1 iulie, va deveni operaţional şi sistemul de verificare a datelor cu caracter personal în timp real de către oficiile consulare româneşti din străinătate. MAE a anunţat, la 26 mai, că a iniţiat un proiect pentru a crea un sistem informatizat care să permită confirmarea identităţii şi emiterea în timp real a documentelor cerute de românii din străinătate la secţiile consulare ale misiunilor diplomatice şi oficiile consulare ale României. Ministerul Afacerilor Externe a precizat la acea dată că va colabora cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cu alte instituţii, pentru instalarea unui sistem care să permită personalului consular să verifice în timp real identitatea persoanelor şi datele privitoare la identitate, situaţia documentelor de călătorie, starea civilă, înregistrările în cazierul judiciar şi dreptul de conducere a autovehiculelor, aflate în gestiunea instituţiilor subordonate MAI.