Recuperarea prejudiciului de pe urma infracţiunii, "anevoioasă"
Principalul obstacol în recuperarea prejudiciului la momentul săvârşirii unei infracţiuni îl reprezintă identificarea bunurilor care pot fi confiscate.
Articol de Mihaela Mihai, 30 Mai 2013, 14:40
Recuperarea bunurilor obţinute prin infracţiuni rămâne una din principalele provocări ale legislaţiei şi autorităţilor păgubite.
Specialiştii care au participat joi la o dezbatere pe această temă au atras atenţia că în România nu există nici măcar statistici complete cu privire la sumele care au fost, totuşi, recuperate.
Hotărârile judecătoreşti nu au efect descurajant dacă după ispăşirea unei condamnări infractorul rămâne cu banii pe care i-a obţinut prin crimă organizată sau corupţie.
La nivel naţional nu există statistici privind recuperarea prejudiciului, iar instituţiile statului sunt reticente să facă publice sumele recuperate în urma deciziilor definitive.
Acestea sunt concluziile analizei făcute de Centrul de Resurse Juridice privind recuperarea produselor infracţiunilor.
"ANAF a spus că toate datele reprezintă secret fiscal, Ministerul Agriculturii a spus că nu identifică hotărârea judecătorească, alte ministere ne-au spus să ne adresăm ANAF, că ei au trimis dosarele la ANAF, şi aşa se închide cercul. Din 37 de hotărâri, pentru 10 hotărâri, am primit date de la instituţii şi autorităţi publice. Pentru aceste 10 hotărâri, prejudiciul a fost de un milion de euro", a spus Radu Nicolae de la Centrul de Resurse Juridice.
"Anchete financiare"
Principalul obstacol în recuperarea prejudiciului la momentul săvârşirii unei infracţiuni îl reprezintă identificarea bunurilor care pot fi confiscate, pentru că, de multe ori, acestea nu sunt nici măcar pe numele rudelor celui care trăieşte din infracţiuni.
"În prezent, principalul obstacol în ceea ce priveşte indisponibilizarea bunurilor, efectiv găsirea imobilelor, conturilor ş.a.m.d. ale persoanei cercetate, abia aici începe adevărata problemă, pentru că alături de ancheta penală propriu-zisă, suntem nevoiţi, acum, să desfăşurăm şi o adevărată anchetă financiară, ce se poate face, însă în nişte limite", a declarat consilierul procurorului general Alexandra Şinc.
Potrivit CRJ, în ultimii cinci ani, autorităţile au reuşit să recupereze mai puţin de jumătate din prejudiciul creat statului prin infracţiuni.
La Bucureşti are loc, joi, şi un eveniment menit să-i înveţe pe funcţionarii din primării cum pot fi sesizate fapte de corupţie, în cadrul unui proiect numit "Plăteşte zero pentru ce ţi se cuvine!".
Evenimentele organizate de Asociaţia Pro-Democraţia şi Serviciul Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti fac parte dintr-o serie dedicată împlinirii a opt ani de la înfiinţarea Direcţiei Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne.
Cu acelaşi prilej, la Vaslui, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie împart pliante în Vama Albiţa.
Mesajul către persoanele care lucrează acolo sau trec astăzi prin punctul de frontieră e să nu dea şi să nu primească foloase necuvenite.