Recomandări oficiale privind atacurile cibernetice
Recomandări ale Serviciului de Prevenire a Criminalităţii privind posibilele atacuri cibernetice.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 22 Iulie 2020, 13:59
Atenţie la ce cumpăraţi de pe Internet în această perioadă! Poliţiştii de la Serviciul de Prevenire a Criminalităţii ne recomandă să nu accesăm link-uri prin care ne sunt garantate reduceri la măşti, mănuşi sau la alte materiale sanitare.
Reporter: Poliştiştii vâlceni de la Biroul de analiză și Prevenire a Criminalității recomandă o atenție sporită asupra email-urilor primite, mai ales că atacurile cibernetice legate de noul coronavirus vin cu diferite abordări. Pot fi mesaje care se prezintă a fi trimise, de exemplu, de Organizația Mondială a Sănătății. Destinatarul este încurajat să descarce un program software sau să doneze bani.
Comisar de poliție Bianca Enăchescu: În primul rând nu accesăm ataşamentele rezumat sau link-urile atât de bine evidențiate în mesajele în cauză și verificăm informația din alte surse. Trebuie să știm că simpla atașare sau folosirea unei sigle cunoscute nu legitimizează un mesaj sau pe expeditorul lui. În acel PDF putem avea însă tot felul de chei şi atunci, pentru a ne proteja, nu trebuie să le accesăm.
Reporter: Care sunt consecințele accesării acelor link-uri sau atașamente și ce măsuri trebuie luate aflăm tot de la comisarul de poliție Bianca Enăchescu.
Bianca Enăchescu: Cele mai frecvente sunt aceea de blocare a dispozitivului. Marea majoritate, după li se deblochează dispozitivul, primesc un mesaj prin care trebuie să plătească o sumă de bani pentru a recupera cheia de acces pe acel dispozitiv. Recomandăm, atunci când ajung în astfel de situații, să se adreseze poliției.