Reacţii oficiale în urma desecretizării arhivei SIPA
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că vor mai fi desecretizate şi alte documente din arhivă, inclusiv unele care au regim de secret de stat.
Articol de Radiojurnal, 26 Mai 2017, 09:35
Arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei, SIPA, a fost vizitată, după desfiinţarea acestuia, în 2006, de 22 de ori - cel mai mult, de persoane care au făcut parte din comisiile de inventariere a documentelor.
Lista a fost publicată ieri pe site-ul Ministerului Justiţiei şi cuprinde numele celor care au făcut vizitele în perioada 2007-2013.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că vor mai fi desecretizate şi alte documente din arhivă, inclusiv unele care au regim de secret de stat.
Tudorel Toader: Sigur sunt mult mai multe vizite.Sunt şi două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza. Unul are caracter de secret de stat. Secretele de stat nu intră în competenţa ministrului de a le desecretiza, ci trebuie iniţiată o hotărâre de guvern. Vom iniţia o hotărâre, va fi adoptată probabil de guvern, vom desecretiza şi vom publica în maniera pe care deja o ştiţi.
Realizator: Desecretizarea arhivei SIPA a stârnit reacţii din partea mai multor oficialităţi.
Reporter: Adriana Leu - Desecretizarea arhivei SIPA este un pas important făcut de Ministerul Justiţiei - apreciază premierul Sorin Grindeanu, care a menţionat că acest proces va continua, respectându-se legislaţia în vigoare.
Sorin Grindeanu: Legea trebuie respectată de toată lumea, indiferent că sunt cei care au dat rapoarte care nu puteau fi date, sunt alţii care vor să fie date... Eu nu vreau să intru în amănunte. Ceea ce am văzut consider a fi un prim pas, restul paşilor urmând a fi făcuţi zilele următoare - respectând, subliniez, cadrul legal în vigoare.
Reporter: Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, spune că trebuie văzut ce se impune a fi desecretizat din arhiva SIPA. Tot ea a declarat, legat de posibilitatea ca magistraţii să fie şantajaţi cu informaţii din aceste documente, că nu a fost şantajată niciodată de nimeni şi nici nu a auzit despre o situaţie de acest fel.
Și procurorul general al României, Augustin Lazăr, a calificat drept speculaţii discuţiile despre posibilitatea şantajării magistraţilor cu informaţii din arhiva SIPA.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul social-democrat Liviu Dragnea, a declarat la un post de televiziune că arhiva SIPA nu trebuie distrusă, dar nici să rămână ultrasecretă.
El a menţionat că trebuie gândit un sistem de acces pentru ca magistraţii să poată afla dacă au vreun dosar, dar în acelaşi timp cetăţenii şi instituţiile să ştie dacă vreun magistrat a fost influenţat. ostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, a cerut declasificarea tuturor documentelor legate de arhiva SIPA şi o anchetă privind presupusa scurgere de documente clasificate de minister, după ce într-un cotidian a apărut un raport clasificat, secret de serviciu, atribuit unei comisii a Ministerului Justiţiei.
Monica Macovei a anunţat că îi va da în judecată pe cei care au spus minciuni despre activitatea sa.