Reacţii la modificările propuse la legile justiţiei
Pe scena politică din România au continuat să apară reacţii la modificările propuse la legile justiţiei.
Articol de Florin Lepădatu, 25 August 2017, 06:59
Pe scena politică din România au continuat să apară reacţii la modificările propuse la legile justiţiei.
În timp ce PNL acuză că se urmăreşte politizarea actului de justiţie, ALDE consideră că se va consolida statul de drept.
PSD face apel la calm şi reaminteşte că procesul de adoptare a noului pachet este îndelungat şi presupune avize din partea mai multor instituţii.
O sinteză de Cătălin Purcaru: "Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, precizează cu Tudorel Toader a prezentat doar nişte principii de modificare a legilor justiţiei, urmând ca după avizul CSM să fie promovat proiectul de lege în acest sens.
În aceste condiţii, Liviu Dragnea consideră că reacţiile de contestare a propunerilor făcute de ministrul justiţiei sunt exagerate.
Liviu Dragnea: "S-au grăbit toţi, inclusiv preşedintele.
Vorbim de nişte propuneri, care vor deveni proiecte de legi, aşteptate de foarte mulţi oameni.
Ca cineva să reacţioneze instantaneu, după o oră, după două, după trei, mie mi se pare o abordare ori pur personală, ori foarte superficială."
Şi preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, Călin Popescu-Tăriceanu, dă asigurări că ALDE va susţine o dezbatere constructivă în Parlament pe tema modificării legilor din justiţie.
Călin Popescu-Tăriceanu susţine că prin eliminarea preşedintelui din procedura de numire a procurorilor şefi ai DNA şi DIICOT va avea loc o depolitizare a sistemului, în condiţiile în care numirile vor fi făcute de CSM, care nu este un factor politic.
De cealaltă parte, PNL cere demisia ministrului Tudorel Toader.
Deputatul liberal, Cezar Preda, susţine că prin modificărle anunţate se urmăreşte politizarea actului de justiţie.
Cezar Preda: "Trecerea Inspecţiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justiţiei este clar pentru orice boboc din drept şi din politică că înseamnă politizarea justiţiei, nu mai spun de cealaltă bazaconie, că preşedintele României nu mai are niciun rol în numirea marilor decidenţi din lumea justiţiei."
Tot din opoziţie, USR solicită partenerilor europeni să ia atitudine faţă de intenţiile guvernului de modificare a legilor care asigură independenţa justiţiei şi să sprijine progresele României în lupta anticorupţie."