Rata şomajului în rândul persoanelor cu autism, extrem de ridicată
Rata şomajului în rândul persoanelor cu autism este extrem de ridicată, fiind estimată între 75 şi 90%, în ciuda aptitudinilor şi dorinţei acestora de a munci.
Articol de Radio România Actualităţi, 11 Decembrie 2024, 13:33
Rata şomajului în rândul persoanelor cu autism este extrem de ridicată, fiind estimată între 75 şi 90%, în ciuda aptitudinilor şi dorinţei acestora de a munci. Potrivit celor mai recente statistici, autismul afectează între unul şi două procente din populaţie. De aceea, cinci ONG-uri europene au lansat, astăzi, Ghidul de Angajare pentru persoanele cu autism.
Reporterul RRA Ancuţa Cocoroveanu are detalii: ”Cercetările recente evidenţiază că persoanele cu autism deţin puncte forte valoroase care trec adesea neobservate de angajatori, mai ales dacă nu au avut experienţă cu astfel de angajaţi. Printre aceste calităţi se numără: seriozitatea, capacitatea de concentrare ridicată, atenţia excepţională la detalii, preferinţa pentru sarcini repetitive, gândirea creativă şi loialitatea faţă de companie, dorind frecvent să rămână până la pensionare.
Totuşi pentru a atrage candidaţi cu autism, recrutorii trebuie să redacteze anunţul de angajare într-un limbaj clar, simplu şi cât mai concis. Şi interviul de angajare trebuie să fie adaptat cu cerinţe simple, situaţii concrete, fără limbaj abstract, subliniază Irina Bujor, psiholog la Help Autism.
Irina Bujor: ”Întrebarea unde te-ai vedea peste 10 ani este una foarte abstractă şi grea şi dificilă chiar şi pentru o persoană tipică. O întrebare concretă ar fi: ce activităţi îţi plac foarte mult şi, dacă nu există un răspuns prompt, direct de la persoana cu autism, ar putea veni cu exemple.”
Potrivit unei ordonanţe guvernamentale emise la mijlocul lui noiembrie, începând cu 2025, firmele şi instituţiile publice cu peste 50 de salariaţi vor fi obligate să aibă cel puţin 4% din totalul angajaţilor, persoane cu dizabilităţi.”/editor Florin Lepadatu/