Rata șomajului era la finalul anului trecut de 5,2%, în scădere față de anul precedent
Rata șomajului în România era la finalul lui 2024 de 5,2%, în scădere față de anul precedent.
Articol de Radio România Actualităţi, 03 Februarie 2025, 07:33
Rata șomajului în România era la finalul lui 2024 de 5,2%, în scădere față de anul precedent. În total, aproximativ 260.000 de români erau înregistrați oficial ca șomeri în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Dintre aceștia, 60.000 primeau indemnizație de șomaj, în timp ce restul erau în căutarea unui loc de muncă.
Șomajul în rândul tinerilor se menține în continuare la un nivel ridicat, de 25%, dar numărul real al acestora ar putea fi mult mai mare, potrivit autorităților. În Giurgiu, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă a demarat mai multe programe prin care tinerii neînregistrați și care nu au un loc de muncă să fie identificați.
Cu detalii, Marcela Petcu: ”Tinerii sub 30 de ani care nu au un loc de muncă și nu sunt înregistrați la șomaj vor fi identificați cu ajutorul unui proiect european depus de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Giurgiu.
Nicoleta Goleanu, purtător de cuvânt: ”Avem un proiect depus, este în evaluare, care are, printre altele, identificarea tinerilor sub 30 de ani care nu au loc de muncă și nu se află într-o formă de învățământ. Dacă va fi câștigat, vom avea și aceste activități și vom încerca să identificăm.”
Pentru șomerii aflați în evidențele Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Giurgiu au fost organizate în cursul anului precedent mai multe cursuri de formare în diferite meserii, susține Nicoleta Goleanu.
Nicoleta Goleanu: ”Meseriile în care am organizat noi au fost cele de instalator, infirmieră. Au fost și expert accesare fonduri europene, referent resurse umane, machior, manichiurist, electrician.”
Numărul șomerilor înregistrați la sfârșitul lui 2024 în județul Giurgiu era de 1.878 de persoane, în scădere cu 56 de persoane față de anul anterior./editor Florin Lepadatu/