Raportul MCV pe justiţie "a fost unul temeinic şi corect"
Preşedintele Traian Băsescu spune că raportul Comisiei Europene privind justiţia este bazat "pe fapte şi acţiuni politice ale românilor cu funcţii de responsabilitate în stat."
Articol de Florin Matei, 03 Februarie 2013, 12:48
Raportul Comisiei Europene privind justiţia este unul "temeinic şi corect", a declarat la Cotroceni preşedintele Traian Băsescu.
El a afirmat că raportul este bazat "pe fapte şi acţiuni politice ale românilor cu funcţii de responsabilitate în stat".
Traian Băsescu a mai declarat că raportul este o oglindă corectă a activităţii instituţiilor statului de la ultimul raport, din 5 iulie.
Preşedintele Băsescu a mai afirmat că trebuie eliminat din realităţile anului 2013 ce este considerat negativ pentru că valorile statului de drept reprezinte standarde ale Uniunii Europene pe care autorităţile de la Bucureşti s-au angajat să le îndeplinească.
"Raportul este o chemare la aceste standarde", a declarat Traian Băsescu.
Documentul include o abordare pozitivă privind instituţiile de supraveghere în domeniul justiţiei - CSM, ICCJ, ANI, DNA, Parchetul General.
Acestea şi-au continuat şi îmbunătăţit activităţile şi "nu au fost afectate de turbulenţele politice", a mai susţinut Traian Băsescu.
Conţinutul raportului a fost însă profund politizat în România, a atras atenţia preşedintele Traian Băsescu.
Raportul "nu cere o lege a presei"
Raportul nu pune sub semnul întrebării libertatea presei, a afirmat Traian Băsescu.
El a precizat că raportul nu cere o lege a presei.
Raportul nu spune "îngrădiţi presa, puneţi botniţă presei".
Raportul subliniază necesitatea menţinerii libertăţii presei şi în acelaşi timp cere instituirea unor soluţii de sancţionare pentru cei care sunt "în mod nedrept atacaţi, linşaţi, discreditaţi", a adăugat Traian Băsescu.
El a precizat că CNA ar trebui să stabilească reguli care să împiedice linşajul mediatic.
"Instituţia care reglementează audiovizualul ar trebui să facă nişte reguli pentru evitarea linşajelor mediatice", a mai declarat preşedintele Băsescu.
Evoluţiile privind justiţia "vor fi în continuare monitorizate"
Comisia Europeană afirma în raportul pe justiţie privind România, publicat la sfârşitul lunii ianuarie, că deşi au fost realizate unele progrese, autorităţile de la Bucureşti trebuie să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray, a anunţat că evoluţiile în domeniul justiţiei vor fi în continuare monitorizate, iar un raport va fi redactat la sfârşitul anului.
Raportul mai notează faptul că parlamentari găsiţi incompatibili continuă să-şi desfăşoare activitatea nejustificat.
Agenţia Naţională de Integritate şi DNA au primit aprecieri în raportul pe justiţie adoptat de Comisie, care afirmă totodată că este importantă numirea unui procuror general al ţării şi a unui procuror şef al DNA care să dea dovadă de integritate şi să beneficieze de încredere publică.
Raportul CE privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV |