Raportul MCV dedicat Bulgariei "va fi unul distrugător"
Bulgaria aşteaptă cel mai critic raport de ţară din perioada monitorizării ca rezultat al renunţării de către premierul Boiko Borisov la amendamentele constituţionale.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 13 Ianuarie 2016, 06:51
Situaţia vecinilor de la sud de Dunăre s-a deteriorat simţitor ca rezultat al renunţării de către premierul Boiko Borisov la amendamentele constituţionale cele mai radicale, care urmau să devină baza reformei în justiţie.
Citând surse anonime de la Bruxelles, o agenşie de agenţia presă informează că raportul dedicat Bulgariei va fi unul distrugător.
Ultima variantă de lucru conţine critici dure la adresa celui de-al doilea guvern Borisov.
În pofida promisiunilor coaliţiei de centru-dreapta, reforma în justiţie a bătut pasul pe loc.
Nu a fost iniţiat niciun dosar penal pentru corupţie la nivel înalt şi în justiţie câteva grupuri oligarhice şi-au menţinut influenţa în instituţiile de stat.
Înregistrările audio ale unor convorbiri înte fosta şefă a Tribunalului Municipal Sofia, Ianeva, şi judecătoarea Cenalova au aruncat lumină asupra mecanismelor de control politic asupra tribunalelor.
Din aceste înregistrări, reiese că personal primul-ministru taie şi spânzură în sistemul judiciar, iar procuratura rămâne un instrument al puterii politice.
În varianta de lucru a raportului, este criticată netransparenţa în sectorul media, măsurile represive împotriva unor ziarişti şi medii care critică puterea.
Se pare însă că sperietoarea rapoartelor de ţară nu mai are niciun efect asupra Bulgariei.
La ultimul Consiliu European, Borisov a anunţat că aşteaptă experţii Comisiei Europene să vină la Sofia şi să pună umărul la realizarea reformelor.
"Nu ne descurcăm, deci avem nevoie de ajutor" - a spus el.
Tot Borisov a avertizat că refuză să mai participe la jocul de-a reforma. După el, raportul de ţară nu trebuie adresat guvernului, ci Consiliului Suprem de Justiţie.
"Nu putem interveni în activitatea tribunalelor, deci nu răspundem pentru lipsa de condamnaţi pentru corupţie" - a spus Borisov.
Analistul Svetoslav Terghiev explică această surprinzătoare poziţie prin faptul că Bruxelles-ul nu mai dispune de instrumente eficiente de constrângere.
Zona Schengen şi-a pierdut din atractivitate după ce o serie de ţări europene au renunţat tacit la spaţiul comun şi au început să ridice ziduri de sârmă ghimpată.
Pe de altă parte, nu este de neglijat faptul că în fruntea Comisiei Europene se află prietenul politic a lui Borisov, Jean-Claude Juncker, iar de foduri răspunde bulgăroaica Kristalina Gheorghieva.
Pentru prima dată în perioada monitorizării România va fi comentată separat de Bulgaria, ca ţară "care a depus eforturi foarte mari şi a obţinut rezultate reale în combaterea corupţiei la nivel înalt şi în justiţie".