Raportul de activitate al DIICOT
Valoarea totală a măsurilor asigurătorii dispuse în cursul anului 2016 de procurorii DIICOT a fost de 4.216.910.789 lei.
Articol de Florin Lepădatu, 17 Februarie 2017, 07:38
Valoarea totală a măsurilor asigurătorii dispuse în cursul anului 2016 de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a fost de 4.216.910.789 lei, se arată în raportul de activitate al DIICOT, publicat joi pe site-ul instituţiei.
"Valoarea totală a măsurilor asigurătorii dispuse în dosarele soluţionate în anul 2016 a fost de 209.037.298 lei (aproximativ 46.556.191 euro faţă de 525.868.002 lei (aproximativ 117.119.822 euro) în 2015.
Valoarea totală a măsurilor asigurătorii dispuse în cursul anului 2016 a fost de 4.216.910.789 lei", se mai arată în raport.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la bilanţul anual al DIICOT, că este important ca instituţia să aibă instrumentele potrivite pentru a contracara criminalitatea organizată, subliniind că trebuie combătute reţelele criminale şi recuperate prejudiciile pentru a se putea investi în serviciile publice.
"Pentru a putea investi în serviciile publice necesare societăţii trebuie, pe de o parte, să combatem şi să destructurăm reţelele criminale care operează contra legii şi, pe de altă parte, să recuperăm prejudiciile create.
Este mai mult decât necesară o bună colaborare între Ministerul Public în genere şi Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate pentru a duce la bun sfârşit actul de justiţie", a declarat Klaus Iohannis.
Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat joi că trebuie creată o divizie de investigatori financiari, puternică şi pricepută, care să lucreze în dosarele penale alături de procurori, pentru a identifica şi pune sub sechestru bunurile provenite din infracţiuni.
"În ceea ce priveşte recuperarea prejudiciului, trebuie să ne obişnuim să discutăm despre produsul infracţiunii, aşa cum vorbesc toţi partenerii noştri vestici.
Nu are importanţă faptul că infracţiunea este sau nu materială.
Este foarte important ce prejudiciu produce.
Dar acei bani, care sunt generaţi de o infracţiune, trebuie confiscaţi de statul român.
Ce ne lipseşte?
O divizie de investigatori financiari, puternică şi pricepută, care să ştie să urmărească, să identifice şi să sechestreze în vederea confiscării acest produs infracţional", a declarat Daniel Horodniceanu, cu ocazia prezentării raportului anual de activitate al DIICOT.