Raportul Comisiei Europene pentru România
România a continuat să înregistreze creştere economică peste media UE, însă aceasta se bazează în principal pe consum, a declarat şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Articol de Iulian Olescu, 11 Aprilie 2018, 13:01
România a continuat să înregistreze creştere economică peste media UE, însă aceasta se bazează în principal pe consum.
Se menţin inegalităţile sociale şi deficitul bugetar riscă să nu se poată încadra în ţinta de 3% din PIB - a declarat şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, cu prilejul lansării raportului pentru ţara noastră.
Angela Cristea: Se menţine acest trend al creşterii economice, în acelaşi timp se menţine şi paradoxul inegalităţilor sociale şi sărăciei, mai ales în grupurile defavorizate. Această creştere se bazează mai degrabă pe consum şi mai puţin investiţii. Se bazează, de asemenea, pe împrumuturi, iar deficitul bugetar se apropie periculos de pragul de avarie de 3%, în timp ce deficitul structural îşi continuă tendinţa de deviere semnificativă de la obiectivul mediu de 1%.
Angela Cristea a mai atras atenţia că doar două treimi din recomandările de anul trecut ale Comisiei Europene au înregistrat progrese în implementare.
Miniatrul finanţelor, Eugen Teodorovici, s-a arătat convins că România nu va depăşi ţinta de deficit bugetar în acest an.
El recunoaşte că principalul motor al creşterii economice este consumul, dar spune că acest lucru trebuie să se schimbe cât mai repede.
Eugen Teodorovici a adăugat că se iau măsuri în direcţia încurajării investiţiilor, inclusiv prin intermediul simplificării şi eficientizării achiziţiilor publice.
Ministrul a subliniat că se va face şi o analiză aprofundată a cheltuielilor publice, deoarece există zone în care încă se fac cheltuieli nejustificat de mari.
Eugen Teodorovici: Un răspuns la acest raport de ţară se va trimite de România până la finalul lunii aprilie, document în cadrul căruia noi vom prinde o serie de măsuri cuantificabile şi cu termene foarte clare de realizare pentru a arăta cum menţinem sub 3% acest deficit.
Sunt o serie de măsuri, o să le vedeţi şi în mod public, care par la prima vedere destul de reformatoare, poate greu de realizat, măsuri care se tot discută de ani de zile, că vorbim de reforma ANAF-ului, că vorbim de reforma zonei de vamă, că vorbim de reducerea evaziunii fiscale - multe astfel de măsuri care se vor menţiona foarte clar în acest document de răspuns la Raportul de ţară al Comisiei Europene şi prin care vrem să arătăm care este direcţia pe care noi am ales-o.
Sunt lucruri care, repet, trebuie făcute pentru că nu ne permitem ca ţară să continuăm doar pe această zonă de a spune, de a prezenta, dar nu şi a acţiona în consecinţă.
Ministrul finantelor, Eugen Teodorovici, a mai spus că România ar trebui să elaboreze, la rândul său, un raport în care să semnaleze UE aspectele care ne nemulţumesc în relaţia cu celelate state membre si a enumerat problemele de concurenţă cu care se confruntă afacerile româneşti în alte tări europene, accesul în Spaţiul Schengen, sau aspect legate de solicitarea de vize.