Raportul CE privind evoluţia justiţiei din România
Comisia Europeană afirmă că deşi s-au făcut progrese, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept, a declarat purtătorul de cuvânt al CE.
Articol de Răzvan Stancu, 30 Ianuarie 2013, 11:08
Comisia Europeană afirmă că deşi au fost realizate unele progrese, România trebuie să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept, a anunţat cu puţin timp în urmă purtătorul de cuvânt al Comisiei Mark Gray.
Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Mihaela Mihai, Agenţia Naţională de Integritate şi DNA au primit aprecieri în raportul pe justiţie adoptat de Comisie, care afirmă totodată că este importantă numirea unui procuror general al ţării şi al DNA, care să dea dovadă de integritate şi să beneficieze de încredere publică.
Raportul mai notează faptul că parlamentari găsiţi incompatibili continuă să-şi desfăşoare activitatea nejustificat.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei a anunţat că evoluţiile în domeniul justiţiei vor fi în continuare monitorizate, iar un raport va fi redactat la sfârşitul anului.
Raportul CE privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV |
Răspunzând întrebărilor adresate de jurnalişti, Mark Gray a precizat că, în opinia Comisia Europene, România îndeplineşte cerinţele specifice pentru aderarea la spaţiul Schengen, de liberă circulaţie. El a ţinut însă să adauge că raportul de astăzi nu este unul legat de Schengen.
Iniţial, raportul trebuia prezentat în decembrie
În urmă cu câteva zile, purtătorul de cuvânt al Comisiei spunea că progresele realizate de România în ultimele şase luni, la toate cele 11 puncte, vor fi evaluate în raportul de miercuri, care va reflecta şi opinia Comisiei referitoare la legea privind statutul parlamentarilor, lege votată recent la Bucureşti, potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Luminiţa Apostol.
Aşa cum s-a spus în iulie, raportul urma să fie prezentat în luna decembrie, însă, după alegerile legislative de la 9 decembrie, Comisia Europeană a preferat să aştepte instalarea noii administraţii de la Bucureşti şi apoi să publice raportul.