Raport SAR: "12 ani în Uniunea Europeană. Evoluţie sau involuţie?"
Autorii raportului susţin că România a progresat în aceşti ani, venitul pe cap de locuitor s-a dublat şi va trece pentru prima dată pragul de 10.000 de dolari.
Articol de Angela Matei, 15 Mai 2018, 13:58
Societatea Academică din România a lansat marţi, 15 mai, raportul anual de analiză şi prognoză pe 2018, numit "12 ani în Uniunea Europeană. Evoluţie sau involuţie?" Prezenţa României în Uniunea Europeană a condus la o serie întreagă de progrese, mai ales în sistemul judiciar şi în domeniul economic, arată raportul.
Autorii raportului susţin că România a progresat în aceşti ani, venitul pe cap de locuitor s-a dublat şi va trece pentru prima dată pragul de 10.000 de dolari, dar în acelaşi timp, în ciuda celor 12 ani de prezenţă în UE, persistă fenomenul de proastă guvernare. Mai precis, România nu a reuşit să îşi sporească capacitatea administrativă necesară pentru o mai bună furnizare a serviciilor publice.
Analiza relevă, de asemenea, că locul unde se vede cel mai bine proasta guvernare este sectorul fondurilor europene. Experţii Societăţii Academice vorbesc în acest caz despre o utilizare ineficientă a banilor europeni şi oportunităţi ratate.
Nu lipsesc din analiza acestui raport nici cele trei legi ale justiţiei. Aici avertismentul este că, dacă nu se va muta accentul pe prevenirea corupţiei, în loc de reprimarea ei, campania anticorupţie din România va eşua.
Pe partea economică, raportul arată că 2017 a fost unul dintre cei mai haotici ani din punct de vedere al reglementărilor fiscale, iar măsurile respective au produs incertitudine în mediul de afaceri.
Urmare a acestei analize, experţii au şi recomandări pentru 2018. Înainte de orice, informatizarea administraţiei publice. De asemenea, evitarea impozitului pe venitul global şi a cotei progresive, întrucânt nici autorităţile, nici contribuabilii nu sunt pregătiţi pentru o asemenea schimbare.
Alte recomandări sunt: deblocarea investiţiilor publice şi temperarea creşterilor salariale. În cadrul dezbaterilor vicepremierul Graţiela Gavrilescu a sesizat că raportul prezintă un bilanţ de care şi guvernul avea nevoie şi a subliniat că legea parteneriatului public-privat va rezolva o parte din problemele semnalate.