Raport de monitorizare al Asociaţiei Promo-LEX, în Republica Moldova
Observatorii au confirmat şi o serie de incidente soldate cu aplicarea violenţei fizice asupra unor candidaţi în campanie şi mai multe cazuri de discurs instigator la ură.
Articol de Cristina Popușoi, Radio Chișinău, 22 Februarie 2019, 14:40
Observatori ai alegerilor parlamentare de duminică din Rapublica Moldova afirmă că unele partide politice au folosit resurse administrative în scop electoral în ultimele două săptămâni de campanie.
Potrivit unui raport de monitorizare al Asociaţiei Promo-LEX, sunt candidaţi care nu şi-au declarat cheltuielile.
Asociaţia mai spune că au fost atestate şi cazuri de violenţă fizică, după cum relatează Cristina Popuşoi, de la Radio Chişinău.
Reporter: Candidaţii la alegerile parlamentare din Republica Moldova au utilizat în campania electorală resursele administrative, inclusiv prin implicarea angajailor din cadrul instituţiilor de stat în campanie, dar şi prin faptul că unii politicieni şi-au atribuit meritele pentru proiectele realizate din bugetul de stat.
O altă încălcare atestată de Asociaţia Promo-LEX, care monitorizează procesul electoral, se referă la faptul că partidele politice antrenate în alegeri nu au declarat în ultimele două săptămâni de campanie cheltuieli în valoare de peste un milion de lei moldoveneşti, adică mai mult de 50 de mii de euro.
Observatorii au confirmat şi o serie de incidente soldate cu aplicarea violenţei fizice asupra unor candidaţi în campanie şi mai multe cazuri de discurs instigator la ură.
Un incident electoral a avut loc şi ieri când doi funcţionari electorali din Anenii Noi au fost reţinuţi pentru aproximativ cinci ore de către separtiştii transnistreni la postul mixt de grăniceri din localitatea Varniţa.
Concomitent cu alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova va avea loc şi un referendum consultativ la care cetăţenii sunt întrebaţi dacă sunt de acord cu reducerea numărului de deputaţi şi cu posibilitatea retragerii mandatului acestora înainte de termen. Scrutinul va fi monitorizat de 11 mii de observatori naţionali şi internaţionali.