Rapoartele GRECO, făcute publice
GRECO, organismul amnticorupţie al Consiliului Europei, atrage din nou atenţia asupra faptului că România a făcut paşi insuficienţi pentru combaterea corupţiei.
Articol de Florin Lepădatu, 10 Iulie 2019, 07:49
GRECO, organismul amnticorupţie al Consiliului Europei, atrage din nou atenţia asupra faptului că România a făcut paşi insuficienţi pentru combaterea corupţiei.
În două rapoarte traduse şi publicate, marţi, de Ministerul Justiţiei, experţii europeni anticorupţie critică mai ales faptul că nu a fost desfiinţată secţia specială de investigare a magistraţilor, instituţie care este văzută ca o anomalie în sistemul judiciar.
Diana Surdu cu detalii despre principalele observaţii din documentele GRECO: "România a făcut foarte puţine progrese în adoptarea de măsuri pentru a preveni corupţia în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor şi pentru a răspunde la îngrijorările legate de controversata sa reformă a sistemului judiciar, notează GRECO, organismul anticorupţie al Consiliului Europei în cele două rapoarte făcute publice.
Specialiştii sunt preocupaţi în mod special de faptul că recomandarea de a se renunţa la înfiinţarea secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost complet ignorată, secţia specială fiind văzută ca una dintre cele mai controversate modificări din justiţie, o anomalie care ar putea conduce la conflicte de competenţă şi ar putea fi folosite necorespunzător.
Organismul anticorupţie al Consiliului Europei atrage atenţia că majoritatea încercărilor recente ale autorităţilor de a reduce statutul limitărilor pentru anumite fapte de corupţie dacă vor fi trecute într-o lege ar submina grav lupta împotriva corupţiei.
GRECO îşi exprimă de asemenea regretul că amendamentele legislative recente şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale au sporit rolul executivului în numirea procurorilor de rang înalt.
GRECO recunoaşte ca un pas pozitiv revizuirea sistemului de imunităţi de către Camera Deputaţilor şi introducerea de criterii şi de fundamente pentru ridicarea imunităţii parlamentare, dar face apel la autorităţi să adopte prevederi similare şi pentru Senat şi să asigure implementarea lor eficientă.
Specialiştii salută anunţul premierului din 4 iunie 2019 de a abandona reformele judiciare controversate şi încurajează autorităţile să implementeze în totalitate recomandările GRECO fără orice altă întârziere."
Autorităţile române au termen până în iunie anul viitor să respecte toate recomandările.
Acesta este ultimul stadiu din procesul de evaluare după care Consiliul Europei ar putea declara că România este neconformă cu standardele sale.