Raluca Prună cere abrogarea prevederilor privind lucrările ştiinţifice
Ministrul justiţiei propune abrogarea prevederilor referitoare la reducerea pedepsei pentru deţinuţii care publică lucrări ştiinţifice.
Articol de Mihaela Dumitrescu, 29 Ianuarie 2016, 06:19
Ministrul justiţiei, Raluca Prună, îşi menţine intenţia de a abroga prevederile referitoare la reducerea pedepsei pentru deţinuţii care publică lucrări ştiinţifice, deşi, astăzi, Consliul Superior al Magistraturii şi-a manifestat dezacordul în legătură cu această iniţiativă.
Cu 9 voturi pentru şi 8 împotrivă, plenul CSM a decis să îşi însuşească punctul de vedere al Direcţiei legislaţie a instituţiei.
Este nevoie de înăsprirea condiţiilor de eliberare a deţinuţilor care redactează lucrări ştiinţifice.
Recomandarea Direcţiei: criterii obiective, echitabile şi transparente pentru stabilirea caracterului ştiinţific al cărţilor şi, de asemenea, criterii mai riguroase pentru procesul de elaborare a lucrărilor.
"Abrogarea unei astfel de dispoziţii poate crea mai mult rău. Nu aprogarea este poate soluţia cea mai bună", a spus judecătorul CSM, Adrian Bordea.
În pofida acestor argumente, ministrul justiţiei, Raluca Prună, le-a spus membrilor CSM că va merge în continuare pe abrogare.
Între motive, expansiunea fenomenului, peste o sută de aşa-zise lucrări ştiinţifice în pregătire, adică deja ajunse în instanţe, şi discriminarea.
"Noi oricum discriminăm între munca fizică, unde primim o zi liberă la patru zile de muncă, şi dăm 30 de zile la o colecţie de hârtii care se numesc lucrare ştiinţifică", a declarat Raluca Prună.
Ministrul justiţiei a anunţat că astăzi, pe site-ul Ministerului, va fi postată propunerea sa de ordonanţă de urgenţă.
Ieri, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, responsabilă cu analiza cărţilor scrise de persoanele aflate în detenţie pentru a-şi scurta pedepsele, a stabilit că o lucrare redactată de omul de afaceri George Copos, eliberat deja din închisoare, este un plagiat.