R. Moldova se pregăteşte pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale
Turul doi va fi disputat mâine de preşedintele filorus Igor Dodon şi fostul premier pro-european, Maia Sandu.
Articol de Natalia Zaharescu-Radio Chişinău, 14 Noiembrie 2020, 09:01
Republica Moldova se pregăteşte pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, care va fi disputat mâine de preşedintele filorus Igor Dodon şi fostul premier pro-european, Maia Sandu.
Aceasta a obţinut cele mai multe voturi - 36% - în primul tur, fiind urmată de Igor Dodon cu 32%, însă lupta se anunţă extrem de strânsă, iar balanţa ar putea fi înclinată de voturile din diaspora pentru Maia Sandu sau de cele din Transnistria pentru Igor Dodon.
Pe parcursul celor două săptămâni de campanie, Igor Dodon şi-a ţintit oponenta cu mai multe acuzaţii, speriindu-şi alegătorii că Republica Moldova ar fi în pericol, dacă aceasta va ajunge preşedinte.
Maia Sandu, la rândul ei, l-a acuzat că răspândeşte falsuri şi învrăjbeşte societatea. Igor Dodon şi-a îndemnat susţinătorii la proteste post-electorale, dacă va fi necesar să-şi apere victoria şi şi-a ameninţat oponenţii, inclusiv cu răfuială fizică într-un discurs ţinut în limba rusă.
Maia Sandu a fost mai moderată, lansând în cadrul unei conferinţe de presă îndemnul către alegători să voteze pentru schimbare şi pentru lupta împotriva corupţiei, acuzându-l pe Igor Dodon că protejează hoţii şi manipulează societatea cu ameninţări şi promisiuni populiste.
Şansele celor doi par a fi egale. Două sondaje publicate săptămâna aceasta au arătat rezultate diferite, dar ambele cu diferenţe nesemnificative între Maia Sandu şi Igor Dodon.
Bazinul electoral al candidatei pro-europene ar putea creşte din contul diasporei, care se estimează că se va mobiliza în număr şi mai mare la vot, după prezenţa record de 150.000 de alegători în primul tur, dintre care 70% au votat-o pe Maia Sandu.
Prorusul Igor Dodon mizează pe electoratul de stânga, inclusiv pe vorbitorii de limbă rusă, care i-au votat pe candidaţii de pe acest eşichier în primul tur.
Există îngrijorări că alegătorii din stânga Nistrului vor fi aduşi la urne în mod organizat cu scopul de a-l vota pe preşedintele în exerciţiu.