Protestul magistraţilor
5 curţi de apel, 17 tribunale şi 44 de judecătorii au adoptat "Memorandumul privind justiţia", potrivit Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.
14 Septembrie 2016, 15:26
5 curţi de apel, 17 tribunale şi 44 de judecătorii au adoptat "Memorandumul privind justiţia", se spune într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. Alături de acestea au mai semnat şi 25 de parchete de pe lângă diferite Curţi de Apel, tribunale şi Judecătorii.
Memorandumul este în curs de adoptare în diferite stadii şi de alte instituţii din Justiţie, unele fiind în curs de elaborare a proceselor verbale finale, altele, având convocate adunările generale pentru perioada următoare, susţine preşedintele UNJR, Dana Girbovan, co-iniţiator al Memorandumului.
Memorandumul atrage atenţia asupra necesităţii respectării independenţei justiţiei, a principiului separaţiei puterilor în stat, a problemelor generate de 'telejustiţie', a respectării statutului magistraţilor, subfinanţării justiţiei, modului de evaluare al MCV, asupra activităţii CSM şi a Inspecţiei Judiciare. Este subliniată necesitatea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi se atrage atenţia că în faţa judecătorului, cetăţeanul este egal cu statul.
O parte din instanţe au votat în mod expres pentru demisia Ministrului Justiţiei Raluca Prună. Altele solicită Avocatului Poporului, Preşedinţiei şi CSM-ului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu un eventual conflict între puterile statului, ca urmare a ordonanţei de urgenţă a Guvernului Cioloş care menţine discriminarea şi inechitatea salarială.
Guvernul a adoptat în şedinţa Executivului din 31 august 2016, o "Ordonanţă pentru modificarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016", dar şi a OUG nr. 20/2016. Magistraţii îl acuză pe premierul Dacian Cioloş că prin emiterea acestor ordonanţe discriminările şi inechităţile în salarizarea magistraţilor sunt păstrate în loc să fie eliminate.