Protest în fața Prefecturii Mehedinți
Pentru a doua oară în numai două zile, angajaţii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare şi ai Minei Husnicioara şi-au cerut salariile restante şi plăţi compensatorii.
Articol de Radiojurnal, 14 Iulie 2015, 13:13
Aproape 1.000 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare şi ai Minei Husnicioara din Mehedinţi au marşăluit astăzi aproape zece kilometri până în faţa Prefecturii, unde au organizat un miting de protest.
Pentru a doua oară în numai două zile oamenii şi-au cerut salariile restante şi plăţi compensatorii pentru cei care vor fi disponibilizaţi.
Corespondentul Radio România Actualităţi, Mihai Bădescu, a stat de vorbă cu câţiva dintre ei. De ce-aţi ajuns în situaţia asta?
- Din cauza lăcomiei, hoţiei.
- DNA-ul să vină să facă cercetări. Dar nu vine nimeni aici. S-a furat ca-n codru şi nu e nimeni. Nu se ia nici o măsură. Toată lumea-i liniştită, iar noi suferim.
- Banii care nu s-au dat, promisiunile. E vorba că se-nchide şi plecăm cu mâinile în buzunar. Avem credite, avem familii , suntem bolnavi, suntem la o vârstă critică la care nu ne mai angajează nimeni.
Oamenii sunt supăraţi că deşi au protestat în faţa Prefecturii, nici un reprezentant al guvernului nu a venit să pentru negocieri.
Alexandru Tănase, lider sindical: ”Deşi am înaintat săptămâna trecută documentele necesare pentru desfăşurarea acestui miting şi am adus la cunoştinţa prefectului revendicărilel noastre şi pretenţiile noastre în ceea ce priveşte componenţa comisiei care să negocieze cu noi, cu manifestanţii din cadrul RAAN-ului şi ai minei Husnicioara, iacătă că am ajuns la data de astăzi când nimeni, nici macar parlamentarii de Mehedinţi, nu au onorat această solicitare a noastră.
”Vom face în aşa fel încât guvernanţii să vină aici. Deci, repetăm, negocierile cu Guvernu României vor fi la Turnu Severin, nu la Bucureşti, nu în altă parte”, a afirmat Alexandru Tănase.
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare se află în insolvenţă din 2013 cu datorii de 200 de milioane de euro. Compania riscă falimentul şi disponibilizarea celor 2400 de salariaţi.
Până la această oră nu există nicio reacţie a administratorului societăţii.