Protest faţă de "diminuarea drepturilor de autor"
Scriitori, regizori, artişti, actori, muzicieni şi jurnalişti au publicat o scrisoare de protest faţă de noile reglementări privind drepturile de autor.
13 Iulie 2010, 17:39
Aproximativ 300 de scriitori, regizori, artişti, actori, muzicieni şi jurnalişti sunt nemulţumiţi de diminuarea drepturilor de autor motiv pentru care au redactat o scrisoare de protest pe care au adresat-o preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc, Avocatului Poporului şi preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.
Semnatarii scrisorii susţin că diminuarea drepturilor de autor îi va face pe cei mai mulţi dintre deţinători să trăiască la limita de jos a subzistenţei.
În scrisoarea intitulată "Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?" semnatarii susţin că pe lângă impozitul de 16% pe veniturile din drepturile de autor, cât lua statul fiecărui creator până acum, se adaugă impunerea CAS şi CASS pe drepturile de autor şi scăderea cotei forfetare de la 40% la 20%. În consecinţă, semnatarii cer modificarea acestei ordonanţe.
Scriitorul Dan Mircea Cipariu, iniţiatorul scrisorii de protest, nu neagă faptul că există şi o folosire abuzivă a contractelor de drepturilor de autor, dar susţine că ’’98% dintre creatorii din România nu câştigă mare lucru din drepturile de autor".
"Impozitul ar trebui să fie civilizat. De exemplu, în Germania impozitul pe creaţie este 9%’’, susţine Dan Mircea Cipariu.
Scriitorul susţine că sunt deja persoane care au plătit toată viaţa CAS, aşa cum este şi actorul Victor Rebenciuc, semnatar al scrisorii, adăugând totodată că ’’acum este absurd să le mai iei pentru fiecare contract în parte’’.
"Creşterea cheltuielilor cu 30%"pentru fiecare contract
Directorul Teatrului Naţional de Operetă, Răzvan Ioan Dincă susţine că noile măsuri înseamnă o creştere cu 30% a cheltuielilor pentru fiecare contract în parte, ceea ce va duce la împovărarea bugetelor şi chiar la colaps.
De asemenea, Răzvan Ioan Dincă a declarat pentru România Actualităţi că în aceste condiţii Teatrul Naţional de Operetă ar trebui să renunţe la o parte dintre colaboratori.
"Un spectacol la care lucrează mulţi colaboratori este Romeo şi Julieta, spectacol care riscă să nu se mai joace", a subliniat Răzvan Ioan Dincă.
Semnatarii scrisorii de protest "Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?" aşteaptă un răspuns oficial şi atrag atenţia că vor folosi toate formele legale de protest, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional, până la rezolvarea cererii lor.
Scrisoarea de protest poate fi citită aici.