Propuneri legislative pentru combaterea comportamentului agresiv în trafic
40 de parlamentari români şi-au propus să modifice Codul rutier pe tema comportamentului agresiv în trafic.
Articol de Andreea Marin, 06 Ianuarie 2016, 19:29
40 de parlamentari români şi-au propus să modifice Codul rutier pe tema comportamentului agresiv în trafic.
Deocamdată se pune problema penalizării şoferilor cu 6 până la 8 puncte.
Subiectul s-a aflat şi în atenţia dezbaterii de miercuri de la RRA "Probleme la zi", unde s-au ridicat mai multe semne de întrebare cu privire la oportunitatea unei astfel de modificări, dar şi la modul în care ar putea fi pusă în aplicare.
Demarat în trombă cu scârţâit de roţi, claxonat repetat, frânarea bruscă la revenirea pe bandă, mersul cu spatele pentru intimidarea participanţilor la trafic şi derapaje controlate ar putea fi semnele unui comportament agresiv în trafic.
Comisarul-şef Paul Toma, de la serviciul Rutier al Inspectoratului General de Poliţie anticipează că va fi greu de dovedit reaua intenţie în toate aceste situaţii.
"Este foarte important ca atunci când se fac asemenea propuneri, să se ţină seama şi de posibilitatea ca ele să fie constate, astfel încât să fie sancţionate", a spus Paul Toma.
Şi campionul naţional de raliu şi instructor pentru conducere preventivă, Titi Aur, dă exemplul unui începător într-ale condusului care ar putea produce scârţâit de roţi din necunoaşterea sau neputinţa de a controla propria maşină.
"Şoferii din România se confruntă cu mai multe probleme decât în alte zone pentru că şi tot ce înseamnă marcaje şi dirijare de circulaţie nu e făcut foarte ok. La şcoala de şoferi se învaţă lucruri inomplete şi atunci, o dată aflat la volan, începi să te enervezi şi să te răzbuni pe alţii şi să consideri că alţii sunt vinovaţi", a afirmat Titi Aur.
Deputatul liberal Mircea Toader, unul dintre iniţiatorii acestui proiect, spune că propunerea a avut la bază încercarea de a disciplina traficul.
"Interesul este să putem să creăm o fluenţă în trafic, să putem să blocăm aceste conduceri agresive, să creăm o altă mentalitate, pe principiul ăsta", a declarat Mircea Toader.
Invitaţii emisiunii "Probleme la zi" au mai luat în discuţie creşterea gradului de educaţie rutieră, diminuarea factorilor de stres la volan şi prezenţa în trafic a mai multor poliţişti preocupaţi de prevenţie ca posibile soluţii.