Proiectul rectificării bugetare, în ședința de guvern
Articol de Radiojurnal, 15 Aprilie 2020, 18:36
Ministrul de finanțe prezintă, în ședința de guvern în desfășurare la această oră, la Palatul Victoria, proiectul rectificării bugetare, prima din acest an, impusă de criza generată de răspândirea noului coronavirus.
Măsurile prezentate de ministrul Florin Cîţu cumulează aproape trei procente din produsul intern brut și se bazează pe estimările de la acest moment privind evoluția economiei românești, estimări care prevăd o scădere economică de 1,9% și un deficit de 6,7 procente din produsul intern brut, la sfârșitul lui 2020.
Florin Cîţu: Criza prin care trecem astăzi a însemnat un șoc puternic pentru veniturile pe care le estimăm în acest an și din economia internă estimăm că vom încasa mai puțin cu 23,2 miliarde de lei. Dar estimăm că vom primi de la Comisia Europeană 3,8 miliarde de lei pe venituri, ceea ce înseamnă că pe sold, pe net, veniturile scad în bugetul general consolidat cu 19,4 miliarde de lei, cheltuielile cresc cu 12,5 miliarde de lei. În primul rând, la cheltuielile de personal avem un plus de 576 milioane de lei; este inclus acel stimulent în cuantum de 2.500 de lei brut pe lună. Cresc cheltuielile cu asistența socială cu 6,9 miliarde de lei, şomaj tehnic, asigurarea plății indemnizațiilor, asigurări sociale de sănătate pentru concedii medicale. La Ministerul Muncii și Protecției Sociale se adaugă 8,1 miliarde de lei și la Ministerul Sănătății 3,8 miliarde de lei. Sunt cele două ministere care primesc sume la această rectificare bugetară. Aici sunt cei mai mulți bani. Scopul acestei rectificări bugetare este de a trece peste criza din sănătate, dar în același timp, de a menține și capacitatea de producție în economie funcțională.
Realizator: Alături de rectificarea bugetară, pe agenda guvernului sunt şi alte măsuri economice de sprijin. Premierul îi cere ministrului de finanțe să monitorizeze împreună cu BNR dacă băncile aplică prevederile legate de amânarea ratelor la credite și remarcă eforturile de rambursare a taxei pe valoarea adăugată către firme.
Florin Cîţu estimează că mâine s-ar putea ajunge la zi cu rambursarea TVA-ului, care ar fi o premieră pentru România. De rectificarea bugetară depind şi sumele necesare plății șomajului tehnic către angajați și micii întreprinzători independenți.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat că o parte din solicitări au fost deja rezolvate din finanțarea existentă. Pentru restul, toate documentele sunt întocmite şi se așteaptă doar alocarea de fonduri.
În acest moment, la nivel național sunt peste 560.000 de solicitări înregistrate.