Proiectul legislativ privind coplata, "controversat"
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor Cronici a declarat că nu este de acord cu introducerea coplăţii "cel puţin în cazul bolile cronice, cu programe naţionale".
Articol de Marilena Frâncu, 06 August 2012, 18:35
Proiectul legislativ privind coplata se află în dezbatere publică.
Documentul poate fi consultat pe pagina de internet a ministerului sănătăţii, iar eventualele observaţii şi propuneri pot fi trimise până la data de 13 august.
Din toamnă ar putea fi introdusă coplata pentru serviciile medicale, fie că este vorba de analize, spitalizări sau o vizită la medicul de familie sau specialist.
Ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, susţine că prin introducerea coplăţii se urmăreşte limitarea cererii excesive şi nejustificate de servicii medicale şi evitarea raportării unor servicii care nu au fost efectiv realizate.--fb1
"Nivelul coplăţii este minim, de aşa manieră încât să nu limiteze accesul la servicii medicale: între 4 lei la medicul de familie, până la 90 de lei la un institut clinic", a spus ministrul sănătăţii.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor Cronici, Gheorghe Tache, nu este de acord cu "această suprataxare a serviciilor medicale" şi spune că cei înscrişi în programele naţionale trebuie scutiţi de orice fel de plată.
"Introducând coplata la programele naţionale a celor care au venituri peste 740, cu siguranţă mulţi pacienţi nu-şi vor putea permite plata acestor servicii şi vor renunţa la investigaţii, vor renunţa la tratament.
"Deci, nu suntem de acord cu introducerea acestei coplăţi, cel puţin în bolile cronice, cu programe naţionale", a spus Gheorghe Tache.
Coplata nu se va aplica serviciilor medicale de urgenţă şi nu toţi cetăţenii vor plăti aceste contribuţii.
Este vorba despre pensionarii cu venituri numai din pensii, de până la 740 de lei pe lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 şi 26 de ani fără venituri, dacă sunt elevi, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă.
De asemenea, femeile însărcinate şi lăuzele nu vor plăti coplata pentru serviciile medicale legate de evoluţia sarcinii.
Coplata este un moderator în accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de bază şi reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor medicale.
Potrivit documentului postat pe site-ul ministerului sănătăţii, coplata va fi şi un instrument de stimulare a exigenţei pacienţilor faţă de calitatea serviciilor furnizate.