Proiectul de reformă a pensiilor speciale a fost adoptat de Senat
Cu 79 de voturi pentru, dar şi cu proteste şi pancarte, proiectul de reformă a pensiilor speciale a trecut de plenul Senatului.
Articol de Alina Stănuţă, 29 Martie 2023, 12:44
Cu 79 de voturi pentru, dar şi cu proteste şi pancarte, proiectul de reformă a pensiilor speciale a trecut de plenul Senatului.
Pensiile de serviciu au rămas în forma aprobată ieri în comisiile de specialitate, doar cu amendamentele parlamentarilor puterii.
Sunt modificări care vor supraimpozita pensiile speciale foarte mari, iar beneficiarii nu le vor putea cumula.
Opoziţia spune însă că nu este suficient şi că sistemul ar trebui eliminat în întregime.
Proiectul legii pensiilor speciale este jalon în PNRR, spunea în plenul Senatului secretarul de stat din Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu.
Cristian Vasilcoiu: Pensiile mai mari de salariul mediu și pentru partea de necontributivitate vor fi impozitate cu 15%. Nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu și acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu.
Proiectul de lege aplică soluțiile propuse de Banca Mondială și atacă inegalitățile din sistem, arăta liderul social-democraților din Senat, Radu Oprea.
Radu Oprea: Nicio pensie nu va putea să fie mai mare decât salariul, decât veniturile pe care le-a avut la momentul pensionarii. Se elimină complet posibilitatea de a intrat pe fentă într-un sistem, că vorbim de cel al magistraților sau oricare altul și a lua o pensie mare pe ultima sută de metri, dacă nu ai profesat cel puțin 20 de ani.
Din opoziție, USR a criticat vehement documentul, inclusiv prin afișarea de bannere în holul sălii de plen a Senatului. USR susține un sistem de contributivitate pentru toate pensiile, arăta senatorul Ștefan Pălărie.
Ştefan Pălărie: Nu mută nicio pensie pe principiul contributivităţii, echitabil pentru toți cetățenii români în faţa legii. Nu contribuie la o sustenabilitate a fondului de pensii.
Reporter: Şi sindicatele din armată au protestat în fața sălii de plen a Senatului și au cerut scoaterea pensiilor militare din PNRR. Senatorul PNL Virgil Guran a subliniat din nou că pensiile militare nu sunt pensii speciale, atrăgând atenția asupra privațiunilor la care sunt supuși militarii.
Virgil Guran: Nu sunt de acord când aud cum se vorbește despre colegii care sunt militari, colegii care au ieșit la pensie. Vă pot spune că această pensie medie este de aproximativ 4.000 lei în armată.
Din partea AUR, senatoarea Rodica Boancă a pledat pentru echitate socială și trecerea tuturor pensiilor în sistemul de contributivitate.
Rodica Boancă: Legea actuală este profund discriminatorie, iar aceasta, aflată pe ordinea de zi, nu face decât să continue segregarea socială și dumneavoastră să vă prefaceţi că ați urmat directivele Uniunii Europene.
Documentul merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.