Proiectul de buget pe anul viitor
Proiectul de buget pe anul viitor este construit pe o creştere economică de 4,1%, un deficit bugetar de aproximativ 3,6 la procente şi o rată medie a inflaţiei de 3,1%.
Articol de Florin Lepădatu, 23 Decembrie 2019, 08:09
Proiectul de buget pe anul viitor este construit pe o creştere economică de 4,1%, un deficit bugetar de aproximativ 3,6 la procente şi o rată medie a inflaţiei de 3,1%.
Ce spun specialiştii despre cifrele prezentate aflăm de la Iulian Olescu: "Bugetul pentru anul 2020 cuprinde cheltuieli şi obligaţii, angajate prin decizii politice anterioare, pe care actualul executiv şi le-a asumat, în special privind majorările de pensii şi salarii, aşa încât construcţia bugetară a fost practic mai mult un exerciţiu pentru păstrarea sub control a deficitului - spune analistul economic Aurelian Dochia.
El consideră şi că valorile pentru anumiţi indicatori macroeconomici luaţi în calcul sunt prea optimiste.
Aurelian Dochia: "Chiar şi această soluţie, în care deficitul este limitat undeva la 3,58-3,59, nu este foarte credibilă, pentru că se bazează pe o serie de premise foarte optimiste.
După părerea mea, cifra de creştere economică de 4,1 pentru 2020 este peste ceea ce majoritatea prognozelor internaţionale arată ca fiind realist pentru România.
Cred că anul 2020 va fi un an fără modificări importante în materie de impozite şi taxe, însă, ulterior, după ce un nou guvern va avea un mandat popular, este foarte posibil ca acesată discuţie să înceapă să fie purtată, pentru că sustenabilitatea pe termen mediu şi lung este sub semnul întrebării."
Aurelian Dochia spune că şi nivelul inflaţiei s-ar putea să fie mai mare decât cel luat în calcul la construcţia bugetului, având în vedere faptul că se manifestă destule presiuni inflaţioniste, inclusiv presiuni în direcţia deprecierii leului."