Proiecte comune româno-moldovene în domeniul turismului
Drumul Vinului, care leagă România de Republica Moldova, va fi terminat până la sfârşitul anului
Articol de Cristina Moise, 12 Mai 2018, 01:34
Ministrul Turismului de la Bucureşti, Bogdan Trif, a anunţat ieri, în localitatea buzoiană Finţeşti, că Drumul Vinului, care leagă România de Republica Moldova, va fi terminat până la sfârşitul anului. Proiectul face parte din acordul de cooperare în turism între cele două ţări, aflat în curs de finalizare, prin care vor fi lansate, de asemenea, pachete turistice comune.
Bogdan Trif: "Relaţiile cu Republica Moldova sunt prioritare pentru Guvernul României. Nu întâmplător, doamna premier şi-a început vizitele externe cu o vizită la Chişinău".
În acest context, ministrul turismului, Bogdan Trif, a argumentat acordul de cooperare în turism între cele două ţări, care deja conturează ruta lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, dar şi Drumul Vinului dintre cele două ţări.
Bogdan Trif: "Vă pot spune în premieră că avem un acord privind cooperarea în domeniul turismului între Guvernul României şi al Republicii Moldova, este deja pe circuitul de avizare interministerial atât în România, cât şi în Republica Moldova.
Cred că în perioada imediat următoare, probabil în maxim o lună de zile, o să îl avem şi semnat atât de partea română, cât şi de partea moldoveană".
Prezent la Finţeşti pentru a vizita împreună cu ministrul Bogdan Trif o cramă austriacă, Stanislav Rusu, directorul general al Agenţiei Turismului din Republica Moldova, speră că Drumul Vinului va dezvolta şi alte tipuri de turism între România şi Republica Moldova.
Stanislav Rusu: "Intenţionăm acest proiect să dea naştere şi să impulsioneze şi alte proiecte, precum Drumul Mânăstirilor - avem nişte mânăstiri rupestre care sunt vizitate, de exemplu, în Republica Moldova şi de cei din Thailanda şi cei din India - avem următorul proiect, Drumul Fortăreţelor sau Drumul Cetăţilor. Cred că peste doi, trei ani intenţionăm să atragem şi, posibil, partea ucraineană, fiindcă multe cetăţi din Ţara Moldovei la moment se află pe teritoriul Ucrainei, mă refer la cetatea Hotin, Ismail şi Cetatea Albă. Republica Moldova şi România, prin aceste proiecte, să devină un 'must see' pe partea turistică mondială".
Turiştii moldoveni vin anual în aceleaşi locuri din România pe care le ştiu de zeci de ani. Acest lucru trebuie schimbat, spune Stanislav Rusu.
Stanislav Rusu: "România este faimoasă, este frumoasă, dar, din păcate, mergem doar pe aceleaşi trasee care le cunoaştem de zeci de ani. În aceeaşi situaţie ne propunem să diversificăm şi oferta turistică pentru cetăţenii din România".
Bogdan Trif, ministrul turismului din România, a precizat, de asemenea, că va fi făcut un produs comun de marketing integrat pentru cramele care vor fi viabile de vizitat. De asemenea, în ambele ţări se va pune accent şi pe refacerea infrastructurii de acces către cramele ce vor face obiectul turismului vinicol.