Proiect pentru salvarea zimbrilor din pădurile moldave
Acţiunea este o premieră pentru România, ştiut fiind ca până acum zimbrii au fost şi mai sunt încă crescuţi în ţarcuri de aclimatizare, în mai multe rezervaţii din ţară.
Articol de Ştefan Daraban, Iaşi, 12 Martie 2012, 15:48
Zimbrul, considerat, înainte, fala pădurilor moldave, este pe cale de a-şi redobândi locul pierdut.
Este vorba de finalizarea unui proiect cu finanţare europeană, desfăşurat de mai mulţi ani în Parcul Natural Vânători Neamţ, special pentru reintroducerea acestei specii în mediul ei natural.
Pentru început, cinci zimbri, din cei 24, câţi are rezervaţia de la Neamţ, sunt pregătiţi să fie lăsaţi în libertate în zona Chiţele, de pe Valea Crăcăului.
Acţiunea este o premieră pentru România, ştiut fiind ca până acum legendarele mamifere au fost şi mai sunt încă crescute în ţarcuri de aclimatizare, în mai multe rezervaţii din ţară.
Zimbrii care urmează să fie eliberaţi au fost selecţionaţi pe categorii diferite de vârstă, doi masculi şi trei femele, ei urmând să intre, din momentul punerii în libertate, sub o atentă monitorizare.
Cei care vor fi tentaţi să-i vâneze vor suporta rigorile legi care sunt foarte clare în acest domeniu al protecţiei faunei cu caracter de unicat.